Senatorul Resmeriță cere explicații ministrului Muncii privind situația recalculării pensiilor minerilor

resmerita cristian psdDouă întrebări adresate ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu au fost depuse la Biroul Permanent al Senatului României de către Senatorul de Valea Jiului Cristian Resmeriță. Ambele au ca subiect situația pensiilor minerilor, mai exact chestiuni legate de recalcularea unor drepturi.

Una din întrebări vizează Legea 155/2016 privind stagiul de cotizare pentru persanele care lucrat în grupele I și II de muncă pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2000. Cristian Resmeriță aduce în atenția ministrului Muncii faptul că, în septembrie 2012, în calitate de deputat, a inițiat în Parlament o modificare legislativă susținută de peste 12.000 de pensionari mineri din Valea Jiului, în urma căreia a fost adoptată Legea 155/2016 care modifică conținutul articolelor 55 și 56 din Legea 263/2010 readucând stagiul de cotizare pentru calcularea pensiilor pentru această categorie de contribuabili de la 30 de ani la 20 de ani.

”Aduc în atenția dumneavoastră faptul că după aproape 4 ani de demersuri și la 8 luni de la intrarea efectivă în vigoare a acestor depturi cuvenite pensionarilor mineri, până ân prezent de prevederile aceste legi au beneficiat doar pensionarii care au ieșit la pensie în 2015 și 2016. Doamnă ministru, vă rog să-mi spuneți la ce dată va începe recalcularea pensiilor și pentru perspanele care beneficiază de această lege și ale căror drepturi de pensie au fost deschise în perioada 2011-2014 ?”, arată senatorul Cristian Resmeriță în întrebarea adresată ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Într-o altă întrebare adresată aceluiași ministru, senatorul Cristian Resmeriță cere explicații și în ceea ce privește prevederile legislative privind recalcularea pensiilor pentru pensionarii care au lucrat în grupele de muncă I și II, dar care au ieșit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011. După cum se știe, prin Legea 192/2015 au fost aduse modificări în acest sens la Legea 263/2010. Mai mult, în lege este prevăzut faptul că drepturile de pensie recalculate pentru acești beneficiari se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2016, iar recalcularea pensiilor se face în termen de maxim 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii.

Senatorul de Valea Jiului aduce însă la cunoștința ministrului Muncii faptul că deși exista baza legală pentru recalcularea acestor pensii încă din anul 2009 iar Guvernul PSD de la acea vreme începuse să facă acest lucru, în 2010 prevedile legislative prin care pensionarii care au lucrat în grupele I și II de muncă beneficiau de un drept care li se cuvenea, au fost blocate de Guvenul Boc. Cristian Resmeriță spune că, deși prevederile legii privind recalcularea pensiilor pentru această categorie de beneficiari au ca termen finalul acestui an, faptul că printre beneficiarii legii se află persoane în vârstă, care s-au pensionat chiar și în anul 1990 incumbă urgentarea aplicării legii. ”Aduc în atenția dumneavoastră faptul că au trecut deja aproape 15 luni de când această lege putea fi aplicată și subliniez că beneficiarii acesteia sunt oameni foarte în vârstă, motiv pentru care vă întreb la ce dată va începe aplicarea Legii 192/2015 ?” este întebarea adresată de Cristian Resmeriță ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Potrivit procedurilor parlamentare, miniștrii cărora le sunt adresate întrebări și interpelări în Parlament, au obligația de a răspunde acestora în termen de 30 de zile de la depunerea acestor la Biroul Permanent al camerei sesizate.