Elevi de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila participanți la concursul național CanSat 2017

cansatȘapte echipe de elevi de la mai multe colegii, licee și palate ale copiilor din România se vor întrece în realizarea unui satelit în cadrul etapei finale a concursului național CanSat 2017, care se va desfășura în perioada 19 – 23 aprilie.

Evenimentul este organizat de ESERO România și are loc la Colegiul Tehnic Elie Radu și pe Aerodromul Gheorghe Bănciulescu din Ploiești.

Concursul CanSat îi motivează pe elevi să construiască un satelit pe care să îl integreze în volumul și forma unei doze de răcoritoare, de 0.33 de litri.

Provocarea majoră pe care o întâmpină elevii este să includă într-un obiect de dimensiuni atât de mici toate componentele și sistemele unui satelit (de la sistemul de alimentare cu electricitate la sistemul de comunicare), potrivit agerpres.ro.

1cansatElevii de la Petrila, coordonați de profesor Nicoleta Cândea, sunt foarte optimiști în ceea ce privește realizarea lor și acesta este un lucru benefic pentru întreaga echipă formată din tineri specialiști în domeniul IT:

– Darius Negoi – Software engineer,

– Vlad Păun – Software engineer,

– Andrei Plăcintă – Hardware engineer,

– Ana-Maria Covavi- Hardware engineer.

Competiția este una de clasă, având ca participanți echipe de elevi de la școli renumite în întreaga țară:

– ConSat, Palatul Copiilor Drobeta Turnu — Severin — Filiala Orșova, coordonată de Agape Mihai;

– Late Night Engineers, Liceul Internațional de Informatică, coordonată de Travaci Ferhat;

– DATAVAN, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, coordonată de Cindea Nicoleta;

– TOMIS III, Colegiul Național Mircea cel Bătrân, coordonată de Băraru Ion;

– RO — OZ, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, coordonată de Bejan Diana Cristina;

– IVSA, Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu, coordonată de State Gabriel;

– Microsat, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, coordonată de Trifan George;

– Spartans CanSat, Colegiul Național Constantin Carabella, coordonată de Voiculescu Mihaela.

2cansat 3cansatSatelitul va trebui să ducă la îndeplinire o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță, după ce a fost lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru.

Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter, iar înainte de lansare, CanSat-ul construit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică prin care membrii juriului vor determina dacă aceasta întrunește condițiile impuse (dimensiune, greutate, comunicați radio și parașută).

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2017, organizată de Agenția Spațială Europeană.