Comunitățile din Petroșani și Varpalota solidare pentru un nou proiect social

varpalota1Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a primit-o astăzi, la sediul Primăriei din Petroșani, pe doamna Marta Talaber – primarul orașului Varpalota din Ungaria, localitate înfrățită cu municipiul Petroșani. La întâlnrea oficială au participat, de asemenea, viceprimarul municipiului Petroșani Florin Nicolae, consilierul pentru Relații Externe al Primarului municipiului Petroșani, Eduard Wersanski și Cristiana Borea, inspector în cadrul Biroului Relații Externe al Primăriei din Petroșani.

”Longevitatea înfrățirii dintre petroșeneni și varpaloteni are la bază în principal munca susținută a celor două administrații publice locale, care sunt în fapt inițiatoarele,motorul și liantul acestei înfrățiri, care a deschis o cale de dialog și acțiune deosebit de fructuoase între Petroșani și Varpalota. Este ceea ce s-a desprins și din întâlnirea de astăzi pe care am avut-o cu doamna Marta Talaber – primărița din Varpalota, întâlnire necesară în contextul în care pe parcursul lui 2017, sunt programate 13 acțiuni aniversare comune”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a mai precizat că, ceea ce ambele comunități au reușit în acești 20 de ani a permis ca în mod gradat și progresiv, să fie incluse în programul comun de activități grupuri diverse reprezentând societatea civilă din cele două localități. ”Este ceea ce facem și anul acesta prin participarea delegaţiilor oficiale la manifestările dedicate zilelor celor două comunităţi, participarea sportivilor la competiţii organizate atât în Petroșani cât și în Varpalota, tabăra reciprocă pentru copii, schimbul de experiență la nivelul reprezentanților mass-media și nu în ultimul rând organizarea unui concert de muzică clasică cu scop filantropic, în luna decembrie. Mulțumesc tuturor celor ce au contribuit în acești 20 de ani la păstrarea acestei relații frumoase dintre comunitățile noastre. Le doresc tuturor celor angrenați în programul acestui an să se bucure din plin de această oportunitate”, a mai precizat Tiberiu Iacob Ridzi.

varpalota2

La rândul ei, doamna Marta Talaber, primarul orașului Varpalota apreciază că, deși localitatea pe care o conduce are mai multe relații de înfrățire cu orașe din diverse țări europene, cea mai eficientă relație de parteneriat este cea derulată cu municipiul Petroșani. ”Sunt foarte mulțumită de felul în care comunitățile noastre au reușit să întărească această relație de colaborare, de schimburi culturale, de sprijin reciproc și am convingerea că aniversarea celor 20 de ani de parteneriat va consolida și mai mult relațiile noastre comune”, a spus Marta Talaber, primarul orașului Varpalota.

Marta Talaber a ținut să fie prezentă în aceste zile la Petroșani, pentru a participa la un eveniment social-educațional, derulat de comunitatea maghiară din Valea Jiului. Astfel, duminică, a fost dat startul unei campanii de strângere de fonduri pentru renovarea vechii capele catolice Sf. Francisc de lângă Șc. Nr. 4 (Sfânta Varvara) din Petroșani, la inițiativa preortului romano-catolic Szasz Janos și a călugărului franciscan Bojte Csaba.

varpalota7

”Am fost în totalitate de acord cu inițaitiva părintelui romano-catolic Szasz, atunci când mi-a spus că dorește să renoveze construcția  vechii capele catolice Sf. Francisc de lângă Șc. Nr. 4. Am participat, duminică, la momentul festiv al demarării acestui proiect, la care am fost onorat să mă reîntâlnesc cu doamna Marta Talaber – primărița din Varpalota. Felicit membrii comunității maghiare din Petroșani pentru modul în care se reunesc în jurul proiectelor de acest tip și îi asigur de tot sprijinul pe care administrația publică locală îl poate oferi în susținerea refacerii Capelei Sf. Francisc – simbol care are puterea de a deschide inimile oamenilor”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, rimarul municipiului Petroșani.

varpalota3

Proiectul comunității maghiare va fi susținut, inclusiv financiar de adminstrația locală și comunitatea din orașul maghiar Varpalota. ”Voi solicita Consiliului local Varpalta să aprobe alocarea unui fond de ajutor în acest sens. În același timp, am deschis un cont bancar în care cetățenii din orașul Varpalota sunt invitați să facă donații pentru acest obiectiv deosebit și mă bucur foarte mult să constat că, la Petroșani, comunitatea maghiară beneficiază de atât de mult sprijin din partea autorităților de aici”, a declarat la rândul ei, Marta Talaber, primarul orașului Varpalota.

Capela Sf. Francisc de la vechea Școală maghară din Petroșani va fi un loc dedicat copiilor și va putea găzdui evenimente circumscrise educației, carității, culturii, spiritualității. Pentru a demonstra aceste calități, elevii din comunitatea maghiară a Petroșaniului și copiii din cadrul căminului Cor Iesu din Petroșani au oferit celor prezenți, duminică, la Sfânta Liturghie și evenimntul caritabil care ia urmat, un emoționat și reușit recital artistic. ”În esența demarării acestui proiect am regăsit și astăzi sentimentul de unitate, de conlucrare bazată pe o legătură puternic sufletească, într-un cadru în care noblețea și compasiunea sunt pietre de temelie”, a concluzionat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, acest eveniment.

varpalota4

varpalota5

varpalota6

varpalota8