Vulcănenii sunt așteptați duminică la tradiționala nedeie din Dealu Babii

Home Administrație Vulcănenii sunt așteptați duminică la tradiționala nedeie din Dealu Babii
Vulcănenii sunt așteptați duminică la tradiționala nedeie din Dealu Babii

Babii3Aici, păstrătorii tradițiilor populare derulează, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan, activitățile religioase și cultural-artistice cuprinse subn genericul ”Nedeia din Dealu Babii”. ”Este vorba despre o tradiție a momârlanilor din Dealu Babii, una dintre cele mai frumoase zone etno-folclorice din Valea Jiului și chiar din România, pe care împreună cu dânșii încercăm să o păstrăm și să o ducem cu cinste mai departe, an după an. Invit și în acest an momârlanii, precum și toți cetățenii din Valea Jiului iubitori ai acestui tip de activtate cultural-artistică, la petrecerea câmpenească din Dealu Babii, precedată, cum e datina strămoșească a momârlanilor, de o slujbă religioasă oficiată la Biserica ortodoxă din sat”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

La rândul său, viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu spune că autoritățile locale, împreună cu păstrătorii tradițiilor din Dealu Babii au pregătit oaspeților care vor veni la nedeie un program cultural din care nu lipsesc copiii talentați ai ansamblului folcloric ”Doruleț” (condus de prof. Doina Bughe) și ai grupului coral ”Glasuri de argint” (coordonat de prof. Felicia Frigea), așa cum nu lipsesc nici artiștii grupului folcloric ”Flori de munte” condus de prof. Aurora Istratie și nici membrii Grupului ”Color” condus de Fane Abrădoai.

”Nedeia din Dealu Babii va începe duminică la amiază, de la ora 14,00 cu slujba religioasă oficiată de părintele paroh Zgârcea Mănăsuc, după care la Centrul cultural-creștin Axion Estin din Dealu Babii am pregătit o expoziție inedită de costume și obiecte tradiționale, dar și câteva momente speciale oferite de Centrul Creștn Ortodox pentru Tineret Axion Estin. Petrecerea va continua până seara, în aer liber sau, dacă vremea se va dovedi capricioasă, la Căminul cultural din Dealu Babii”, spune Cristian Merișanu, viceprimarul municipiului Vulcan.

nedeie dealu babii

Foto: Sorin Cercea