Francezii au votat pro Europa: Emanuel Macron este noul președinte al Franței

macronCandidatul independent de centru Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, a comunicat ministerul de interne francez luni, la primele ore, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați. S-a înregistrat un record de 11,5% voturi albe sau anulate, iar proporția celor care nu s-au prezentat la urne a fost de 25,38% din electorat, de asemenea aproape de un record, transmite Reuters din sursa oficială menționată.

Candidatul de centru a învins-o detașat, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen.

„Voi lupta din toate puterile mele împotriva dezbinărilor care ne subminează”, a declarat duminică seara președintele ales al Franței, Emmanuel Macron.

vot macron

Agențiile internaționale de presă citează din primul discurs al lui Macron după ce sondajele de la ieșirea de la urne și primele numărători parțiale ale voturilor l-au indicat drept câștigător în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Cunosc dezbinările națiunii noastre, care i-au dus pe unii la voturi extreme, și le respect”, a afirmat viitorul șef al statului, care și-a asumat răspunderea de a „liniști temerile, de a relua legăturile cu optimismul”. El a promis să acționeze „pentru a reface legăturile dintre Europea și popoarele care o alcătuiesc, dintre Europa și cetățeni”.

Adresându-se votanților contracandidatei sale de extremă dreapta, Marine Le Pen, Macron i-a asigurat că le cunoaște „mânia, teama și îndoiala” exprimate prin vot.

„Voi apăra Franța și voi apăra Europa”, a promis președintele ales.

AGERPRES