Președintele Klaus Iohannis despre rolul României în Uniunea Europeană

iohannis la parlamentPreşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este necesar să se comunice frecvent şi mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană pentru români. „Cred că este necesar să comunicăm frecvent şi mai bine ce înseamnă concret pentru români Uniunea Europeană, să readucem în prim-plan beneficiile, adesea ignorate, pentru că sunt de la sine înţelese, ale faptului că facem parte din acest mare proiect european”, a spus şeful statului în discursul susţinut în plenul reunit al Parlamentului cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României şi a Zilei Europei.

Klaus Iohannis a afirmat că beneficiile aderării României la UE sunt indiscutabile şi sunt greu de contestat chiar şi de cele mai eurosceptice voci.

„Cifrele vorbesc de la sine şi nu pot fi ignorate: creşterea consistentă a Produsului Intern Brut, dublarea valorii exporturilor, creşteri semnificative ale câştigului salarial mediu, a valorii adăugate brute în economie, industrie şi servicii, în ciuda crizei economice care s-a interpus. Mai mult, România este un beneficiar net de fonduri europene. Între 1 ianuarie 2007 şi 28 februarie 2017, diferenţa dintre fondurile pe care le-am absorbit şi cele pe care le-am plătit la bugetul Uniunii este de 27,7 miliarde euro în favoarea României. Toate acestea s-au reflectat pozitiv în calitatea vieţii”, a susţinut şeful statului.

În opinia sa, România ar fi putut face mai mult în toată această perioadă, de la reducerea decalajelor între regiuni până la absorbţia efectivă a fondurilor europene şi găsirea unor soluţii sustenabile care să diminueze exodul resurselor umane. „Dar nu Uniunea Europeană poartă vina pentru aceste neajunsuri, responsabilitatea este internă şi rezidă, în principal, în capacitatea limitată a guvernelor noastre de a fructifica la maximum avantajele conferite de statutul de ţară membră a Uniunii”, a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că, „indiscutabil”, pentru România nu există altă opţiune decât aceea a dezvoltării sale în Uniunea Europenă. El a menţionat că românii sunt profund ataşaţi valorilor care definesc Uniunea şi sunt determinaţi să ducă mai departe procesul de integrare europeană.

„Avem de trecut însă peste unele bariere la nivel intern, care ne împiedică să ne manifestăm pe măsura capacităţii noastre naţionale şi ne constrâng în mod injust să ne auto-caracterizăm ca un stat de rangul doi în Uniunea Europeană. Trebuie să depăşim această percepţie şi aceste prejudecăţi. Nu suntem un stat de rangul doi în Uniunea Europeană!”, a punctat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că România îşi doreşte să facă parte dintr-o Uniune Europeană care „respectă şi garantează, în mod consecvent, valorile şi principiile care au asigurat, de-a lungul timpului, fundamentul construcţiei europene, şi care este capabilă să genereze rezultate concrete pe marile teme de interes direct pentru cetăţenii săi”.

iohannis la parlament2
„Este interesul major al României de a fi parte a unei astfel de Uniuni, aflate în deplin acord cu principiile sale constitutive. O astfel de Uniune poate face faţă cu succes provocărilor actuale şi viitoare şi poate garanta perspective mai bune de dezvoltare a statelor membre şi cetăţenilor săi, în comparaţie cu o Europă fragmentată, divizată în mod artificial”, a arătat Klaus Iohannis.

El a subliniat că România susţine în mod ferm aprofundarea integrării europene. „Obiectivul României este acela de a fi alături de acele state membre care acţionează în direcţia consolidării Uniunii Europene. Cu cât vom fi mai aproape de acest nucleu de state, cu atât vom putea conta mai mult în procesul decizional european, cu atât vom avea mai multe şanse de dezvoltare. În acest context, este în interesul nostru ca procesul de adâncire a integrării europene să continue. Aderarea României la Zona Euro, cât mai curând posibil, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite, este un pas esenţial, în opinia mea, pentru consolidarea rolului României la nivel european. Aşa cum ne arată exemplul altor ţări, convergenţa economică va avea de câştigat, atât prin pregătirea necesară adoptării monedei comune, dar şi după acest moment. De asemenea, aderarea României la Spaţiul Schengen va aduce plusvaloare nu numai pentru români, dar şi pentru întregul spaţiu de liberă circulaţie din Uniune”, a completat Iohannis.

Cu acest prilej, şeful statului a salutat şi alegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei. „În numele României, mă bucur să salut în această zi specială victoria recentă a valorilor şi angajamentului european în ţara lui Robert Schuman”, a mai spus Klaus Iohannis.

AGERPRES