Kelemen Hunor: ”UDMR își asumă responsabilitatea de a facilita revenirea la normal a relațiilor dintre România și Ungaria”

kelemen-hunorPreședintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că își asumă responsabilitatea de a facilita procesul de revenire la normal a relațiilor dintre România și Ungaria, el considerând că aceste relații au fost afectate în ultima vreme.

„Noi credem că este important ca relațiile dintre cele două state să fie de parteneriat, o relație echilibrată și să fie, dacă pot să spun asta, o relație de încredere. Din păcate, în ultima vreme, această relație nu s-a putut caracteriza în acest fel, dar se vede foarte clar intenția ambelor părți să se întoarcă această relație la normalitate, la echilibru, la o relație de încredere, de cooperare. Și noi ne asumăm această responsabilitate să facilităm acest proces de a reveni la normal”, a afirmat Kelemen Hunor, în deschiderea Congresului UDMR, care se desfășoară la Zalău.

El a subliniat că între cele două țări trebuie să fie o relație de competiție, dar o țară nu poate fi dușman alteia. „Eu cred că, și sunt convins de acest lucru, și suntem convinși cu toții de acest lucru, și poate să fie chiar un lucru sănătos să fie competiție între cele două țări, dar o țară nu poate fi dușman celeilalte țări, nu poate să existe tensiune între cele două țări, trebuie să existe cooperare, pentru că avem o comunitate mare de maghiari în România, o comunitate care are planuri, are proiecte de viitor pe aceste meleaguri în această țară. Avem nevoie deci de conviețuire pașnică, de relații normale între cele două țări și eu cred că e intenția tuturor ca aceste două relații să reintre pe un făgaș normal. Îmi exprim încă o dată convingerea că dialogul între cele două țări, între reprezentanții celor două partide politice și reprezentanții guvernelor va fi un dialog intens și se va întâmpla frecvent în viitorul foarte apropiat”, a subliniat Kelemen Hunor.

Circa 800 de delegați și 200 de invitați, printre care reprezentanți ai partidelor politice din țară — inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea — și din străinătate, sunt prezenți sâmbătă la cel de-al XIII-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care se desfășoară la Zalău.

AGERPRES