Înțelepciunea, secretul familiilor întemeiate acum o jumătate de veac

casatoriePeste 60 de cupluri din Deva, care au împlinit 50 de ani de căsătorie, au fost premiate luni de administrația locală în cadrul unui eveniment organizat în parcul de la poalele Cetății cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, cei prezenți susținând că o căsnicie fericită nu poate rezista fără înțelegere și sinceritate între cei doi soți.

Cele 66 de familii prezente la evenimentul organizat de Primăria Deva au primit câte o diplomă de fidelitate, flori și un premiu în bani în valoare de 500 de lei, iar cei mai norocoși au câștigat, prin tragere la sorți, o seară romantică la un restaurant din oraș sau un tort aniversar.

„Mă bucur că am reușit să organizăm acest moment. Am avut emoții, dar sunt mulțumit pentru că am putut să înmânez premiile acestor familii deosebite, cărora le doresc să aibă parte de sănătate și fericire, în continuare”, a declarat primarul municipiului Deva, Ovidiu Moș.

Premierea a avut loc într-un cadru din care nu au lipsit covorul roșu, muzica, florile și șampania oferită sărbătoriților.

casatorie2

Medicul Ioachim Oană, cunoscut prin activitatea sa de peste 30 de ani la lotul olimpic de gimnastică al României, a fost unul dintre cei care au fost felicitați de autorități, împreună cu soția. „Sunt multe de rememorat, dar eu îi mulțumesc soției pentru înțelegerea de care a dat dovadă și pentru faptul că ne-am completat reciproc. Ne-am cunoscut singuri și ne-am căsătorit după trei luni. Am avut înțelepciune, în toți acești ani”, a spus Oană.

Îmbrăcată cu un sacou roșu, soția sa, Liliana, l-a completat: ‘‘Anii aceștia au trecut ca o clipă, frumos și parcă prea repede. Totul este bine în familie atunci când te înțelegi, ești înțelept și lași din orgoliul personal”.

O altă doamnă a rememorat jumătatea de veac petrecută împreună cu soțul său, iar secretul reușitei l-a prezentat în puține cuvinte. „Trebuie să lași unul după altul, să te înțelegi și să accepți”, a afirmat femeia. Pe de altă parte, soțul acesteia a recunoscut că nici acum nu poate spune precis ce l-a determinat să își aleagă jumătatea: ”Nici nu mai știu ce m-a atras mai mult, dragostea sau sinceritatea soției. Am trăit în bună înțelegere și asta spune totul. A fost o perioadă plăcută și nădăjduiesc să continuăm tot așa. Dacă ești sănătos, totul va fi bine”.

În timp ce au ciocnit o cupă de șampanie, sărbătoriții au avut parte de un recital de muzică ușoară, iar unii dintre ei au și dansat.

Totodată, au fost premiate și cele mai reprezentative fotografii ale cuplurilor care și-au unit destinele la Starea Civilă Deva în urmă cu o jumătate de secol, pozele alb-negru fiind expuse pe mai multe panouri în parc.

Administrația locală din Deva acordă premii și diplome de fidelitate cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, începând din anul 2000.

AGERPRES

Foto: Sorin Blada