Două licee din Valea Jiului își vor disputa titlul de câștigătoare a ediției a IV-a a concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi !”

Home Cultură Două licee din Valea Jiului își vor disputa titlul de câștigătoare a ediției a IV-a a concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi !”
Două licee din Valea Jiului își vor disputa titlul de câștigătoare a ediției a IV-a a concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi !”

În perioada 26 ianuarie – 31 mai 2017, în organizarea Bibliotecii Județene ”Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva se desfășoară concursul ”Citești și câștigi!”, un foarte interesant concurs de cultură generală destinat elevilor din liceele județului Hunedoara. Fiecare dintre cele 22 de licee (sau colegii) ale județului s-a înscris în concurs cu o echipă formată din cinci elevi + două rezerve, echipă coordonată de un profesor al instituției de învățământ.

Inițial, toate aceste licee au fost repartizate prin tragere la sorți în 8 grupe, calificată în faza următoare fiind prima clasată din fiecare grupă. În continuare, concursul s-a desfășurat în sistem eliminatoriu. Fiecare confruntare a constat în 40 de întrebări cu 4 variante de răspuns, fiecare răspuns corect fiind punctat cu un punct.

Domeniile din care au fost testate cunoștințele liceenilor sunt:

  • Istorie (cu subdomeniile: Creștinismul, De la Vlad Țepeș la Dracula, Marile orașe din istoria omenirii, Napoleon Bonaparte, Președinți americani, Roma antică);
  • Geografie (cu subdomeniile: Călător prin Țara Hațegului, Continentul african, Lumea carstică, Resurse minerale, Statele lumii, Transilvania);
  • Artă – Sport (cu subdomeniile: Actori români, Arta culinară, Codul bunelor maniere, Pablo Picasso, Tenis, Wolfgang Amadeus Mozart);
  • Literatură (cu subdomeniile: Capcanele limbii române, Capodopere ale literaturii secolului XX, Istoria scrisului și a cărți, Liviu Rebreanu, Lev Tolstoi – Anna Karenina, Personaje feminine din literatura română);
  • Științe (cu subdomeniile: Astronomie, Elemente și substanțe chimice, Evoluția umană, Galileo Galilei versus Isaac Newton, Mijloace de comunicare, Simțurile).

După câteva luni de competiție intensă, iată că Ediția a IV-a a concursului județean „Citești și câștigi!” este pe cale să ajungă la final. În urma celor două semifinale care au avut loc pe 10 mai, 4 licee care s-au dovedit a fi cele mai bune din județ, se vor lupta pentru podium în cele două finale:

Finala mică va avea loc pe 30 mai, ora 13:00, Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg și Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva luptându-se pentru locul 3 în cadrul competiției de cultură generală.

Finala din acest an se va disputa, în premieră, între două licee din Valea Jiului: Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Petroșani și Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni, și va avea loc pe 31 mai 2017, ora 13:00, în „Salle d’Or”, în incinta Deva Mall, sală în care s-au desfășurat de altfel toate confruntările.

Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni a câștigat grupa din care au mai făcut parte Colegiul Economic ”Hermes” Petroșani și Colegiul de Informatică ”Carmen Sylva” Petroșani. În sferturi au trecut de Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, iar în semifinale de Colegiul Național „I. C. Brătianu Hațeg”.

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Petroșani s-a calificat dintr-o grupă din care au mai făcut parte Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazu” Vulcan și Colegiul Tehnic ”Transilvania” Deva. În sferturi a trecut de câștigătoarea ultimelor două ediții, Colegiul Național ”Decebal” Deva, elevii din Petroșani luându-și astfel revanșa pentru finala pierdută anul trecut, iar în semifinale au învins pe echipa Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” Deva. Echipa Colegiului din Petroșani este coordonată de doamna profesor Alina Elena Dobrița, fiind formată din elevii: Edena Andrei (liderul echipei), Vlad Popa, Andrei Șchiopu, Andreea Moldovan, Gabriel Șchiopu, Andrada Râșnoveanu și Petru Enache.

Foarte important de precizat că strădania elevilor pasionați de lectură, grație numeroșilor sponsori ai competiției, va fi răsplătită consistent:

  • Locul I: 8 laptopuri (câte unul pentru fiecare membru al echipei, inclusiv profesorul coordonator);
  • Locul II: 8 biciclete;
  • Locul III: 8 eBook-uri.

La acestea se adaugă multe alte premii constând în diplome, cărți ș.a.

Inițiativă extraordinară a Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” de a promova învățătura în rândul liceenilor trebuie salutată și susținută, ea (re)dându-ne o nădejde proaspătă în generațiile viitoare pe care, câteodată, avem tendința să le subestimăm în mod nedrept!

Foto: Info HD