Artista Ana Colda va fi omagiată duminică, la Petrila

Home Cultură Artista Ana Colda va fi omagiată duminică, la Petrila
Artista Ana Colda va fi omagiată duminică, la Petrila

Artista emerită Ana Cold (23.05.1920 – 27.10.1972), de la nașterea căreia se împlinesc 97 de ani, va fi omagiată de membri organizaței ”Les Amis de la France” din orașul Petrila, duminică 21 mai. Momentul va fi marcat print-o comemorare a artistei, la cimitirul din Taia, unde aceasta își doarme somnul de veci.

Ana Colda a fost fiica cea mai mare a maistrului minier Ioan Colda și a Victoriei Colda. S-a înscris în 1943 la Conservatorul Regal, secția Artă dramatică. După absolvire, în 1948, a fost repartizată ca actriță la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. S-a transferat în 1952 la Teatrul de Stat Valea Jiului din Petroșani.

Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, actriței Ana Colda i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”. A fost distinsă de asemenea cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”

S-a pensionat la 28 februarie 1968 din cauza unei boli necruțătoare, decedând la 27 octombrie 1972, la vârsta de numai 52 de ani. Una din școlile gimnaziale din orașul Petrila, dar și trupa de teatru a asociației ”Les Amis de la France” poartă asăzi, cu mîndrie, numele apreciatei personalități ale culturii petrilene.