Costel Avram, Gheorghe Ile și Rovana Plumb au semnat pentru 90 de milioane de euro pentru apa din Valea Jiului

Home Administrație Costel Avram, Gheorghe Ile și Rovana Plumb au semnat pentru 90 de milioane de euro pentru apa din Valea Jiului
Costel Avram, Gheorghe Ile și Rovana Plumb au semnat pentru 90 de milioane de euro pentru apa din Valea Jiului

Oameni cu rădăcini din toate colțurile țării și cu responsabilități sociale, economice, politice, administrative și guvernamentale de la toate nivelurile s-au întâlnit astăzi, la sediul Apa Serv Valea Jiului de la Petroșani, confirmând încă o dată adevărul din spatele zicalei potrivit căreia ”Cine bea apă din Valea Jiului, rămâne aici ! Sau, cel puțin, revine de fiecare dată cu plăcere !”

Președintele ADI Apa Valea Jiului, ing. Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan) ne-a reamintit astăzi adevărul acestei zicale, confirmat de revenirea, pentru a cincea oară în Valea Jiului, a Rovanei Plumb, de data aceasta în calitate de minstru al Fondurilor Europene. Alături de ministrul Rovana Plumb (din București), directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram (din Moldova) și primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile (din Maramureș) au semnat documentul prin care operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului va avea acces, în următorii 5 ani, la fonduri de investiții nerambursabile în valoare totală de 90 de milioane de euro. Practic, semnarea acestui contract dă startul celor mai importante investiții europene din ultimii 20 de ani la nivelul Văii Jiului. Într-un fel, putem trage concluzia, după evenimentul de astăzi, că ”cine bea apă din Valea Jiului, investește aici !”

La semnarea contractului de finanțare al proiectului ”Modernizarea rețelelor de apă și apă uzată în regiunea Valea Jiului” (etapa a II-a) au participat zeci de personalități publice, fapt care demonstrează o dată în plus importanța acestui eveniment pentru regiunea noastră. O succintă trecere în revistă a participanilor la evenimentul derulat la sediul central al ASVJ de la Petroșani este edificatoare: Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene, Cătălin Gheran – director general AM POIM, Laurențu Nistor – deputat, Natalia Intotero – deputat, Sorin Marica – deputat, Mircea Bobora- președintele Consiliului județean Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu și Daniel Andronache – vicepreședinți ai CJH, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan, Dănuț Buhăescu – primarul orașului Uricani, Vasile Jurca – primarul orașului Petrila, Nicolae Dunca – primarul orașului Aninoasa, Doinița Bălănesc, Ion Hirghiduș, Alina Dunca – consilieri județeni, prof.univ.dri.ing. Sorin Radu – rectorul Universității din Petroșani, președintele CA de la ASVJ, Costel Avram – director general ASVJ ș.a.

”Fondurile europene reprezintă principala sursă de finanțare pentru sectorul apei și apei uzate. Avem datoria să asigurăm cetățenilor o viață mai bună inclusiv prin accesul la apă, fiindcă munca dumneavoastră este, până la urmă, un indicator al gradului nostru de civilizație. Mă bucur foarte mult să revin astăzi în Valea Jiului, această frumoasă regiune a României, cu atât mai mult cu cât semnăm astăzi aici un proiect de 90 de milioane de euro pe care echipa de la Apa Serv a reușit să-i atragă pe POIM și, mai mult decât atât este primul proiect de acest fel pe care-l semnăm în România pe acest program european de finanțare. Vă felicit și vă doresc succes în implementarea proiectului”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

La rândul său, directorul general al Apa Serv, Costel Avram, apreciază că rodul unei munci de echipă și al unei viziuni pentru construirea unui sistem european de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Văii Jiului s-au materializat astăzi în semnarea unui nou contract de investiții, care aduce 90 de milioane de euro pentru Apa Serv Valea Jiului și certitudinea unor investiții majore în următorii 5 ani. ”Am semnat acest contract – primul de acest fel din România – astăzi, la Petroșani, alături de doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, căreia îi mulțumesc pentru că a venit la noi acasă, așa cum îi mulțumesc și pentru aprecieri și cuvintele frumoase rostite la adresa noastră. Le mulțumesc, de asemenea, primarilor Văii Jiului, domnilor Laurențiu Nistor și Mircea Bobora – cei doi președinți ai Consiliului județean Hunedoara din ultimul an și tuturor celor care ne-au mobilizat, încurajat și susținut pentru a scrie acest proiect de succes, care va duce Valea Jiului, din perspectiva serviciului de alimentare cu apă și canalizare, la standarde cu adevărat europene. Ne așteaptă ani grei de muncă, de acum înainte, pentru implementarea proiectului pe care l-am semnat astăzi, dar în același timp, ne așteaptă tot atâtea satisfacții”, a declarat Costel Avram. 

Din partea acționarilor ASVJ, responsabilitatea de a semna acest important program de finanțare i-a revenit, la fel ca și la prima etapă a proiectului privind ”Reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată din Valea Jiului”, primarului Gheorghe Ile, în calitate de președinte al ADI Apa Valea Jiului. ”Este într-un fel rodul providenței, dar poate și o răsplată a faptului că evoluția mea profesională se identifică cu evoluția operatorului de apă și canalizare. În cadrul acestei firme mi-am început activitatea în câmpul muncii, în anii 70 ca muncitor și iată că, din nou, viața și cariera mea se intersectează cu această firmă. Semnăm astăzi un contract de finanțare foarte mare, de 90 de milioane de euro și demonstrăm că, atunci când este vorba despre necesitatea de a face investiții bune pentru cetățenii noștri, nu ne e teamă să semnăm, așa cum mai suntem acuzați uneori. Și nu ne e teamă ci, dimpotrivă, suntem mândrii de ceea ce facem, pentru că facem doar ceea ce trebuie pentru cetățeni și pentru dezvoltarea acestei zone. Le multumesc tuturor celor ce au contribuit la obținerea acestei finanțări cu fonduri europene, guvernamentale și locale, care va duce la final și la scăderea cheltuielilor legate de consumul de apă”, a declarat Gheorghe Ile, președintele ADI Apa Valea Jiului.

În opinia președintelui Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora, evenimentul de astăzi de la Apa Serv, generat de accesarea unor fonduri europene substanțiale, este și ”un exemplu de bune practici în accesarea banilor europeni pentru dezvoltare regională și locală, un exemplu care sperăm să-i inspire pe cât mai mulți dintre primarii și managerii de companii din județul Hunedoara.”

Dincolo de cuvintele frumoase și de aprecierile binemeritate, colectivul Apa Serv Valea Jiului, în mod special echipa UIP coordonată de Monica Tarcea știu deja că momentul festiv de astăzi a dat startul provocărilor care vor urma de pe acum în etapele de implementare a acestui proiect de investiții. Investiții la capătul cărora cine va bea apă din Valea Jiului, potrivit zicalei, va rămâne negreșit fidel acesteia.