Valea Jiului Bike Park, alternativa turismului sezonier de iarnă

Home Educație Valea Jiului Bike Park, alternativa turismului sezonier de iarnă
Valea Jiului Bike Park, alternativa turismului sezonier de iarnă

Preocupările voluntarilor de la Fundația Noi Orizonturi din municipiul Lupeni, pentru dezvoltarea și promovarea turismului, nu constituie o noutate. O notate este însă decizia construirii, în zonele montane din arealul Văii Jiului a unui parc pentru practicarea mountain-bike-ului,

Fundația Noi Orizonturi Lupeni a început, în luna august a anului trecut, demersurile pentru dezvoltarea turismului extrasezonier din Valea Jiului. Atunci a fost amenajat un traseu pentru biciclete ce face legătura între stațiunea Straja și punctul de îmbarcare a gondolei. Traseul s-a dovedit a fi unul care a atras sute de turiști pasionați de mountainbike în weekend-urile dedicate testării acestuia.

Prin proiectul intitulat ”Valea Jiului Biker Park”, Fundația Noi Orizonturi își propune acum să transforme acest areal într-o destinație turistică de interes național pentru mountain bikerii din România.

”Din data de 17 mai s-a dat startul reamenajării vechiului traseu de biciclete din Straja, de tip all mountain/enduro, iar din 6 iunie se va începe un nou traseu, cu un nivel mai mare de fluiditate, dedicat celor care preferă mai puține obstacole și elemente tehnice. Astfel, încă din această vară, pasionații de mountain bike vor urca cu gondola în stațiunea Straja și vor putea coborî pe cele doua trasee amenajate”, spune Elena Pârvan – asistent manajer proiect ”Ecoturism local în Valea Jiului” în cadrul fundației.

Aceasta a mai precizat că, în viitor, Fundația Noi Orizonturi își propune să unească destinațiile turistice Straja și Pasul Vâlcan printr-un nou traseu ce va traversa partea sudică a munților Vâlcan. ”De asemenea ne propunem să amenajăm un alt traseu care va coborî din Pasul Vâlcan la stația de imbarcare a gondolei, traseu dedicat acestei stațiuni. Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt cicliști din zona de vest a țării care vor avea la dispoziție noi alternative de petrecere a timpului liber. Totodată, în mod indirect, va beneficia și comunitatea locală întrucât turiștii atrași în zona vor contribui la dezvoltarea economică a zonei. ”, spune Elena Pârva.

Bugetul necesar pentru a putea implementa acest proiect este în valoare de aproximativ 150 000 lei. Din această sumă, în jur de 140 000 lei au fost deja colectați de la sponsorii și partenerii fundației: Enel Distributie, Asociația Pro Straja, SC Comexim R SRL și SC Diacom Prestcom SRL. Mai sunt însă necesari circa 10 000 lei pentru a completa necesarul pentru achiziționarea materialelor utilizate în amenajarea treaseelor.

Comunitatea locală se poate implica în finalizarea cu succes a acestui proiect, atât prin participarea, ca voluntari în echipele de lucrători la amenajarea traseelor (prin completarea formularului accesibil pe pagina de facebook Valea Jiului MTB Trails, butonul Sign up!), cât și prin achiziționarea pachetelor de recompense de pe platforma de crowdfunding www.crestemidei.ro aferente proiectului ”Valea Jiului Bike Park”.