PNL Hunedoara acuză lipsa transparenței în repartizarea fondurilor publice pentru ONG-uri

Consiliul județean Huneodara a aprobat, în ședința de vineri, un proiect de hotărâte prin care au fost repartizați fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.500.000 de lei, în baza Legii 350/2005, pentru activități non-profit de interes general derulate de diverse fundații, asociații, culte religioase etc. din județul Hunedoara în anul 2017.

Președintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș apreciază însă că, deși Președintele Consiliului Judeţean, Mircea Bobora și-a luat angajamentul ca toate hotarârile   administraţiei   publice   judeţene   să   respecte   principiul   transparenţei   pentru   a înlătura   orice   urmă   de   îndoială   asupra acestora,  în chestiunea  atribuirii acestor finanțări nerambursabile, lucrurile  nu  mai  sunt  chiar atât de  ,,transparente”. Mai mult, liderul PNL Hunedoara apreciază că și consilierii județeni ai Partidului Social Democrat încalcă Legea Transparenței Publice în ceea ce privește acordarea de finanțări nerambursabile din fonduri publice pentru  activități non-profit de interes general.

”Vă facem cunoscut faptul că la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Hunedoara, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea acordării unor finanțări nerambursabile pentru anul 2017. Regulamentul Consiliului Județean Hunedoara, aprobat prin Hotărârea nr.40/2017,  impune ca cererile de finanțare să fie trecute printr-o comisie specială. Președintele Comisiei este responsabil cu verificarea informațiilor din cererile depuse de ONG-uri și asociații. Acesta trebuie să stabilească dacă solicitanții se încadrează pe lege și pe regulament cei care beneficiază de finanțare. La ședința de comisii care a avut loc joi, înainte de ședința de Consiliu Județean, consilierilor Partidului Național Liberal nu li s-au pus la dispoziție rezultatele evaluării dosarelor. În absenţa datelor (grilelor de punctaj),  privind modul în care au fost evaluate dosarele şi cererile de finanţare, exista suspiciuni legate de faptul că aceste finanţări au fost atribuite preferenţial. Partidul Social Democrat încalcă astfel legea Transparenței Publice. Reclamăm lipsa de transparență și acordarea  preferențială a unor finanțări nerambursabile. Consilierii Partidului Social Democrat încalcă astfel și Hotărârea Consiliului Județean Hunedoara nr.40/2017”, explică, prin intermediul unui comunicat de presă, deputatul Lucian Heiuș, președinte PNL Hunedoara.