Primii bani europeni din regiunea Vest ajung la Petroșani

Home Administrație Primii bani europeni din regiunea Vest ajung la Petroșani

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a semnat zilele trecute, la sediul ADR Vest din Timișoara contractul de finanțare al proiectului ”Reabilitarea clădirii MuzeuluiMineritului și amenajare muzeistică”.

Proiectul autorităților de la Petroșani este primul proiect din Regiunea Vest care atrage bani europeni pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. ”Proiectul nostru este primul care va reuși să aragă bani europeni pe POR 2014-2020, având în vedere că noi deja scoatem la licitație execuția, în timp ce alte proiecte care au obțnut la rândul lor finanțare pe acest program european, încă nu au întocmite proiectele tehnice. În ceea ce ne privește, în maxim 2 luni vom scoate la licitație execuția, urmând ca anul acesta să putem efectiv demara lucrările de modernizare de la Muzeul Mineritului, lucrări care estimăm că vor fi încheiate în cel mult doi ani”, explică Tiberiu Iacob Ridzi.

Pentru acest proiect, administrația locală de la Petroșani are la dispoziție un buget de aproape 5 milioane de lei, din care 4,8 milioane reprezintă cota de finanțare nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană, iar contribuția locală este de puțin peste 99.000 de lei.

Potrivit detaliilor prezentate de primarul municipiului Petroșani, prin acest proiect se urmărește:

  • reabilitarea clădirii Muzeului Mineritului, compusă din demisol, parte și pod, prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale;
  • accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal și construirea unui lift în interiorul clădirii care să asigure accesul de la demisol până în pod;
  • dotarea muzeului cu intalații, echipamente și dotări pentru asigurarea utilităților și a condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție;
  • dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protecția patromoniului cultural;
  • amenajarea suprafeței exterioare de teren cu alei, trotuare, spații verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare și a unui spațiu tip piațetă în fața clădirii.

În urma realizării acestor investiții, Muzeul Mineritului va avea funcționalitățile necesare pentru a oferi servicii de tip muzeistic la standarde europene în materie, iar zona adiacentă acestuia va constitui un alt punct de atracție din municipiul Petroșani.