Guvernul adolescenților / 16 elevi – miniștri pentru o zi

Home Administrație Guvernul adolescenților / 16 elevi – miniștri pentru o zi
Guvernul adolescenților / 16 elevi – miniștri pentru o zi

Un număr de 16 elevi, selectați de Consiliul Național al Elevilor dintre elevii reprezentanți din toată țara, au petrecut o zi alături de miniștrii din Guvernul României, substituindu-se, într-un inedit exercițiu, calității și activității acestora. Aceștia au asistat la toate activitățile desfășurate de ministrii, pe modelul job shadowing, unde activitatea elevului-ministru va fi în oglindă cu activitatea ministrului.

De asemenea, cei 16 liceeni au avut parte de o premieră absolută, participarea la ședința de guvern din 31 mai, dar și de alte activități inedte, precum participarea la evenimentul „Ziua porților deschise”, organizat de Ministerul Afacerilor Interne,  Academia Militară şi Muzeul Militar și au participat și la o sesiune de semnat documente, organizată de Ministerul de Justiție.

”Elevi de liceu din toată țara au fost astăzi miniștri pentru o zi. Energia, creativitatea și optimismul lor au fost o inspirație pentru noi. Salutări speciale lui Iustin, elevul-premier de azi”, a declarat Sorin Grindeanu, Primul Ministru al României.

Iustin Jalaboi, un tânăr de 17 ani de la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani a fost, în acest schimb de generații, Premier pentry o zi al Guvernului României. Simlar, Alexandru Tuță din Călărași a fost ministrul Apărării, Ruxandra Dobre din Vrancea a fost ministrul Sănătății, Florin Râșteiu din Alba Iulia – ministrul Turismului sau Teodor Grușea din Brașov – ministrul Economiei.

Proiectul „Ministru pentru o zi” este un exercițiu civic prin care Guvernul României își dorește să încurajeze cultura participativă a tinerilor, să promoveze valorile si principiile democratice și să aducă administrația publică mai aproape de cetățeni.

Aflat la a treia ediție, proiectul este realizat de Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor, unic for reprezentativ al elevilor și for consultativ pentru Ministerul Educației Naționale.

”Proiectul își propune să antreneze simțul civic al elevilor, să le facă cunoscut modul în care funcționează administrația publică centrală și să le ofere ocazia de a contribui direct cu idei pentru eficientizarea administrației publice centrale”, se arată într-un comunicat al Guvernului.