„Panoramik” – festivalul care își propune salvarea satului hunedorean de marmură Alun

Home Cultură „Panoramik” – festivalul care își propune salvarea satului hunedorean de marmură Alun
„Panoramik” – festivalul care își propune salvarea satului hunedorean de marmură Alun

Opt DJ-i cunoscuți vor mixa muzică techno-minimal în cadrul Festivalului „Panoramik”, care va avea loc în perioada 3 – 5 iunie, în decorul natural oferit de împrejurimile localității Ghelari, din județul Hunedoara, evenimentul propunându-și să atragă atenția asupra satului Alun, cunoscut ca „satul de marmură” din Ținutul Pădurenilor, localitate în care mai trăiesc acum doar câteva persoane.

„Am cunoscut foarte mulți oameni, de profesii diferite, care ar dori să se mute sau să aibă o casă în satul Alun, dar se plâng că nu există infrastructură. Noi sperăm să strângem fonduri și să putem derula proiecte prin care să salvăm acest sat de la o depopulare totală. În primul rând, ne dorim să refacem un drum alternativ celui din marmură și apoi să salvăm o parte din casele cu fundație de marmură din satul Alun”, a declarat, pentru AGERPRES, Denisa Tămăslăcaru din partea asociației „SalvaSat”, unul dintre inițiatorii proiectului.

Primele fonduri vor fi strânse din prețul biletelor de intrare la Festivalul „Panoramik”, eveniment la care vor evolua sâmbătă și duminică seara DJ-i cunoscuți în lumea techno-minimal, cum sunt Octave, Herck, Libe, Primărie, Ecos, Mihai Pol, Alex Rusu și Răzvan Ban.

Festivalul va avea loc la Pensiunea Panorama, cunoscută ca loc de desfășurare al mai multor activități culturale, cum ar fi un festival de blues și a unor tabere de pictură și sculptură.

Satul Alun a fost una dintre așezările bogate din județul Hunedoara, dar s-a depopulat rapid după anul 1990. Dezvoltarea așezării a depins direct de cariera de marmură de acolo, binecunoscută cioplitorilor din țară.

Marmura de Alun a fost folosită la construirea Casei Poporului din București, dar și pentru ridicarea uneia dintre cele două biserici din sat. Este prețuită și acum, iar artiștii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulația fină, care permite o prelucrare ușoară.

În prezent, în sat mai locuiesc doar câteva persoane, majoritatea oameni în vârstă.

AGERPRES