Sprijin european pentru mass-media /Eurodeputatul Winkler pledează pentru TVA 0 la cărți, ziare și publicații, inclusiv în format electronic

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că Guvernul României trebuie să implementeze în cel mai scurt timp decizia Parlamentului European (PE) care dă posibilitatea statelor membre de a reduce până la 0 cota TVA pentru cărți, ziare, periodice și chiar pentru publicațiile electronice.

”Salut adoptarea de către Parlamentul European a modificării Directivei nr. 112/2006 privitoare la cotele TVA aplicate cărților, ziarelor și periodicelor, în sensul includerii publicațiilor electronice în prevederile cu privire la cota redusă de TVA. Conform acestei decizii, statele membre vor avea libertatea de a aplica cota de TVA redusă sau chiar cota 0 pentru publicațiile electronice. PE a făcut astfel un pas important spre perfecționarea pieței unice digitale”, a afirmat Winkler în explicația de vot transmisă plenului PE reunit, joi, la Bruxelles.

Potrivit deputatului european al UDMR, noua prevedere stimulează inovarea și activitățile creative, facilitând promovarea culturii în mediul digital. Iuliu Winkler mai arată că statele membre vor putea aplica cota redusă sau chiar cota 0 într-un mod egal publicațiilor tipărite si publicațiilor electronice, iar prin această măsură sunt avantajați consumatorii, iar editorii sunt încurajați prin reducerea dependenței de publicitate.

”În cazul României, unde cota de TVA redusă de 5% se aplică cărților, ziarelor și revistelor, se deschide calea aplicării aceleiași cote reduse de 5% si pentru publicațiile digitale care astăzi sunt supuse cotei standard de impozitare de 19%. Consider că Guvernul de la București trebuie să implementeze cât mai urgent decizia de astăzi a PE. De asemenea, consider că o decizie cu adevărat încurajatoare pentru editorii si publiciștii din România ar fi aceea ca în întreg sectorul să se aplice cota de TVA 0”, a conchis deputatul european.