Avram Iancu la primul antrenament oficial în proiectul de a străbate înot tot cursul Dunării

Home Stiri la zi Avram Iancu la primul antrenament oficial în proiectul de a străbate înot tot cursul Dunării

Bibliotecarul petroșenean Avram Iancu, care a traversat înot Canalul Mânecii, va face marți primul antrenament oficial în cadrul pregătirilor pentru proiectul prin care și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai fluviului Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Antrenamentul va avea loc pe râul Siret, pe o lungime 40 de kilometri, plecarea fiind stabilită la ora 8,30 din localitatea Independența, iar sosirea în jurul orei 17,00 în Galați, în zona „La elice”, după cum este cunoscută de localnici.

Alături de Avram Iancu se vor afla caiaciștii Valerică Rîmbu din Galați și Ulise Galu din Brașov, care formează echipa ce îl va însoți ulterior pe tot cursul Dunării.

„Sunt caiaciști foarte experimentați pe Dunăre, unde au străbătut 2.500 de kilometri cu caiacul. La acest antrenament vom vedea cum ne sincronizăm și vom simula o zi de efort pe Dunăre”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Iancu.

Tot marți, echipa de suport a înotătorului va testa platforma online pe care oricine va putea urmări, pe o rețea de socializare, parcursul înot al lui Avram Iancu pe Dunăre.

„Mă simt excelent. Mă antrenez intens din 1 decembrie 2016. Am înotat la bazinul didactic din Petroșani, apoi în apele foarte reci ale lacului Știurț și râului Jieț”, a spus Iancu.

Bibliotecarul din Petroșani și-a propus să străbată înot Dunărea de la izvoare până în Delta Dunării, pe un traseu în lungime de 2.860 de kilometri. Plecarea oficială este stabilită pentru 18 iunie, din fața Primăriei Petroșani, iar startul în această provocare dificilă va fi dat pe 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

Avram Iancu va înota, în medie, zece ore pe zi, numai în slip, fără alte echipamente ajutătoare, cum ar fi labele de înot sau costumul de neopren, ceea ce reprezintă o premieră mondială.

El spune că prin demersul său dorește să refacă drumul pescarului din romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, să atragă atenția asupra importanței lecturii pentru formarea viitoare a tinerilor, dar și asupra ecosistemului din Delta Dunării. „Este un ecosistem unic. Nu am fost niciodată în Deltă, dar acum vreau să ajung acolo înot. Pentru acest obiectiv voi parcurge înot peste 2.800 de kilometri, prin zece țări și patru capitale europene. Ca o coincidență fericită, se întâmplă la zece ani de la intrarea României în Uniunea Europeană”, a punctat Avram Iancu.

Potrivit acestuia, doar două persoane au reușit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Avram Iancu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franța și Marea Britanie.

AGERPRES