”Planeta Petrila”, acasă, la Petrila. Un regal cinematografic la premiera din România a documentarului lui Andrei Dăscălescu

Home Cultură ”Planeta Petrila”, acasă, la Petrila. Un regal cinematografic la premiera din România a documentarului lui Andrei Dăscălescu
”Planeta Petrila”, acasă, la Petrila. Un regal cinematografic la premiera din România a documentarului lui Andrei Dăscălescu

Prima proiecție în România a documentarului ”Planeta Petrila”, al cărui remarcabil regizor este Andrei Dăscălescu, a fost acasă, la Petrila.

Evenimentul de la Petrila a fost precedat în cursul după-amiezii de duminică, 4 iunie 2017, de un periplu la clădirile fostei mine Petrila, declarate monumente cu valoare istorică, echipa de montaj a documentarului, din care a făcut parte regizorul Andrei Dăscălescu, membrii HBO România și invitați, fiind însoțită de primarul Vasile Jurca și ultimul director al minei, Cătălin Simion.

După câteva ore bune, atât cât a durat vizita delegației la mina Petrila, aceștia fiind fascinați și dornici să afle cât mai multe despre viața și munca minerilor, eroi ai întunericului în lumea lor fără cer, a urmat premiera documentarului ”Planeta Petrila”.

Sala Casei de Cultură ”Ladislau Schmidt” a fost arhiplină, iar aplauzele la final au fost îndelungi, ca de altfel și pe parcursul vizionării documentarului, succesul fiind asigurat de un public remarcabil.

În cadrul acestui eveniment regizorului Andrei Dăscălescu i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Petrila, ceremonia decernării fiind oficiată de primarul Vasile Jurca, prezent la premieră însoțit de soția sa, în sala de spectacol fiind prezenți oaspeți de seamă, printre aceștia aflându-se și Doinița Maria Bălănesc, consilier județean.

Primarul orașului Petrila a mulțumit regizorului Andrei Dăscălescu pentru faptul că acest documentar duce numele orașului dincolo de granițele lui, atât în țară cât și în străinătate, pentru faptul că a ales orașul Petrila pentru premiera națională, subliniind că, de peste 20 de ani nu a mai avut loc o proiecție de film la Petrila, pentru faptul că a ales ca subiect al documentarului mina Petrila, menționând că aceasta este cea care a dezvoltat acest oraș și merită respect din partea autorităților și a cetățenilor.

Documentarul lui Dăscălescu a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam — IDFA 2016, unde s-a clasat pe locul 5. Este o peliculă care ilustrează destinul unor clâdiri istorice, așa cum sunt cele de la fosta mină Petrila unde, datorită lui Ion Barbu și a unui grup de tineri arhitecți (și nu numai), s-a reușit stoparea dezastrului care putea să se întâmple prin demolarea clădirilor cu valoare istorică națională.

”În Petrila, un oraș minier din Transilvania, un fost miner devenit artist și activist folosește orașul ca pe o pânză de pictură și, în același timp, ca pe un câmp de bătălie, exprimându-și nemulțumirea față de autoritățile locale care au hotărât să demoleze clădirile istorice ale minei” (PLANETA PETRILA – Official Trailer)

Filmul va rula și la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani, luni 5 iunie, începând cu ora 18,00, iar pe 8-9 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca.

Punctul culminant a avut loc la ”Pompadou”, celebra construcție a minei Petrila, transformată de Ion Barbu în locaș de cultură contemporană, locul unde organizatorii au dorit să se întâlnească la sfârșitul zilei pentru a celebra premiera documentarului, un moment presărat cu ritmuri de blues susținute de trupa ”Deda Blues Band” din Lupeni.

Așadar, un regal al premierei documentarului ”Planeta Petrila” la Petrila, momente unice, de neuitat, pentru viitor istorice. Un lucru este cert: la Petrila se poate face cultură, artă, se poate scrie istorie. ”Europa e un biet continent, Petrila e o lume!”