Tinerii pasionați de arheologie la ”Școala de vară de restaurare” a MCDR Deva

Home Cultură Tinerii pasionați de arheologie la ”Școala de vară de restaurare” a MCDR Deva
Tinerii pasionați de arheologie la ”Școala de vară de restaurare” a MCDR Deva

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã, în perioada 6 – 11 iunie 2017, actiunea intitulatã „Scoala de varã de restaurare”, editia a II-a.

Evenimentul a debutat astăzi, 6 iunie 2016, în cadrul unei festivități care a avut loc în Sala Semineului din Palatul Magna Curia, scopul principal al acestuia fiind promovarea activitãtii de restaurare în rândul tinerilor cu speranta cã pe viitor vor îmbrãtisa aceastã profesie, salvarea patrimoniului mobil si imobil constituind o prioritate în momentul de fatã.

Actiunea, la care va participa o grupã de clasa a X-a de la Liceul de Arte „Sigismund Todutã” din Deva, coordonatã de prof. Ana Iancu, se va desfãsura pe trei paliere: prezentare teoreticã a procesului de restaurare pe suport metal, ceramicã, sticlã si hârtie, realizatã de restauratori experti în domeniu; demonstratii practice a procesului de restaurare, actiune interactivã unde participantii vor putea realiza sub îndrumarea specialistilor diverse operatiuni; expozitie cu obiectele restaurate urmatã de oferirea de diplome si premii participantilor. Trebuie precizat faptul  cã toate interventiile vor fi efectuate pe materiale comune, nefiind afectat patrimoniul mobil al institutiei.

„Restaurarea patrimoniului cultural national are ca scop restabilirea semnificatiei istorice, artistice, tehnice, originare a bunului istoric, pierdutã partial sau estompatã în timp si consolidarea structurii suport. În fiecare zi, datoritã actiunii factorilor externi asupra artefactelor în special a patrimoniului mobil, se produc distrugeri importante, salvarea acestora fiind prioritarã pentru specialistii din domeniul muzeal. Pentru cercetarea, conservarea si expunerea pieselor muzeale, restauratorii MCDR, depun eforturi intense în laboratoarele noastre de unde ies anual sute de obiecte pe suport anorganic si organic. Actiunea pe care dorim sã o desfãsurãm pe o perioadã de sase zile, se doreste a fi o campanie de promovare a profesiei de restaurator si a rolului important pe care acesta îl detine într-o institutie muzealã, acela de salvare a patrimoniului cultural national.”, declarã responsabilul de proiect, Ioana Popitiu, seful Sectiei Restaurare-Investigatii-Conservare din cadrul MCDR.