Doinița Maria Bălănesc (consilier județean): ”Film și realitate pe Planeta Petrila”

Home Cultură Doinița Maria Bălănesc (consilier județean): ”Film și realitate pe Planeta Petrila”
Doinița Maria Bălănesc (consilier județean): ”Film și realitate pe Planeta Petrila”

În locul unei, de altfel, meritate, cronici pe marginea evenimentului cultural care a readus, după două decenii de la proiecția ultimului film într-un cinematograf din orașul Petrila, iubitorii fimului în sala de spectacol, la avanpremiera națională a documentarului ”Planeta Petrila” am ales să vă prezentăm un punct de vedere al unui om interesat, în egală măsură de istoria acestor locuri, ca și de realitățile și perspectivele orașului Petrila.

Consilierul județean Doinița Maria Bălănesc a realizat o frumoasă paralelă între evenimentul cultural prilejuit de proiecția documentarului ”Planeta Petrila” și perspectivele pe care acest oraș și le poate croi după momentul trist al închiderii minei.

Iată cum vede prezentul și viitorul Planetei Petrila, conslierul județean Doinița Maria Bălănesc:

Dincolo de sensibilitatea unui eveniment artistic de exceție, la avanpremiera de ieri a filmului ”Planeta Petrila” regizat de Andrei Dăscălescu, am avut ocazia să retrăiesc, alături de alți petrileni, o realitate crudă: închiderea Minei Petrila și perspectiva tristă a unui minerit aflat pe cale de dispariție în cel mai important bazin carbonifer al României. Deși ne confruntăm zilnic cu această realitate, personal trebuie să recunosc că realitatea spusă franc, în față, în acest film, mi-a dat fiori pe șira spinării.

Din fericire, dincolo de lamentații, trebuie să apreciem cu toții faptul că, așa cum frumos spunea Ion Barbu în discursul său de la acest eveniment, Petrila are o altă ”mină” și aceasta se numește Ion D. Sîrbu. L-aș completa, spunând că Petrila are două mine: Ion D. Sîrbu și Ion Barbu. De la acești oameni am învățat că noi, petrilenii, avem puterea să înfruntăm o realitate crudă, să ne reevaluăm potențialul și resursele și să ne facem o ”mină de aur” din promovarea turismului cultural pe această frumoasă, curajoasă și demnă Planetă Petrila.

Dacă e să vorbim despre perspectivele economice și industriale din fostul perimetru al Minei Petrila, sunt bucuroasă că un prim pas esențial în această direcție a fost făcut, în ședința din 26 mai a Consiliului județean, unde am aprobat un proiect care vizează finanțarea și realizarea colectorului de canalizare Dărănești-Parc Industrial Petrila, prin care viitorul Parc Industrial din Petrila (preconizat a fi deschis pe locul fostei Mine din Petrila) să fie racordat la un important serviciu de utilitate publică.

Proiectul a fost inițiat de Apa Serv Valea Jiului, iar Consiliul județean Hunedoara a încheiat în susținerea acestuia, un parteneriat cu Apa Serv dar și cu Primăriile din Petroșani și Petrila. Mă bucur că proiectul a fost aprobat în unanimitate de voturi și, ca reprezentant al orașului Petrila în Consiliul Județean, le mulțumesc pentru votul lor colegilor mei consilieri județeni, indiferent de culoarea politică. Le mulțumesc pentru că au înțeles importanța acestui proiect și au înțeles că la Petrila, orașul în care unii s-au întrecut doar să stingă lumina, noi, ceilalți, cărora ne pasă de viitorul ”Planetei Petrila” avem datoria de a susține restartul unui oraș, cu încrederea că, așa cum spunea Ion D. Sîrbu, ”Petrila e o lume ce nu seamănă cu nici o altă așezare posibilă, cu nimic și nimeni, de nicăieri…”

Să reclădim, așadar, prin atitudine și acțiune ”planeta” noastră mică: Planeta Petrila !