Toma Petcu: ”Este posibil ca în acest an energia produsă pe cărbune să o depășească pe cea hidro”

Home Economie Toma Petcu: ”Este posibil ca în acest an energia produsă pe cărbune să o depășească pe cea hidro”
Toma Petcu: ”Este posibil ca în acest an energia produsă pe cărbune să o depășească pe cea hidro”

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri, la Petroșani, că anul acesta cantitatea de energie electrică realizată pe bază de cărbune ar putea să depășească producția de energie obținută în hidrocentrale, în condițiile în care acum termocentralele din Complexul Energetic Oltenia și din Complexul Energetic Hunedoara funcționează la capacitatea maximă.

„Prețurile din piață sunt foarte bune acum și pentru producția pe cărbune. Într-adevăr, producția pe cărbune întotdeauna este mai costisitoare. Din păcate, ea a fost, tot timpul, ținută ca soluție pentru perioada de iarnă. (…) Eu vă spun că anul acesta va fi primul an în care cărbunele va fi pe primul loc. Și vă spun și de ce: suntem în vară și se merge la capacitate maximă la cele două complexe. Deci, ei produc acum și vând ca în iarnă. (…) Este pentru prima dată când se funcționează la capacitate maximă în vară și cum o să mergem până în toamnă și iarnă, este posibil ca în acest an cărbunele să producă și să vândă mai multă energie decât Hidroelectrica”, a explicat ministrul Energiei.

Pe de altă parte, el a precizat că în calitate de ministru al Energiei este interesat ca și compania Hidroelectrica să producă o cantitate cât mai mare de energie electrică pe care să o vândă în piață.

Toma Petcu a mai spus că în anii trecuți ponderea producției de energie electrică era de 30% obținută în hidrocentrale și 25-26% în termocentrale.

La rândul său, secretarul de stat Doru Vișan a menționat că pentru iarna viitoare cerința de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara este ca termocentrala Mintia să poată funcționa cu două grupuri energetice, iar termocentrala Paroșeni, cu unul.

El a dat asigurări că iarna viitoare termocentralele de la Mintia și Paroșeni vor asigura energia termică pentru sistemele de termoficare din Deva și Petroșani. În plus, pentru anul viitor se are în vedere o reabilitare a rețelelor de transport al agentului termic de la termocentrale spre punctele termice și consumatori.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, și secretarul de stat Doru Vișan s-au aflat vineri în Valea Jiului, prilej cu care s-au întâlnit cu administrația Complexului Energetic Hunedoara și cu liderii Sindicatului ‘Muntele’, reprezentativ în cadrul unității economice.

AGERPRES