Bibliotecarul Avram Iancu, start în cursa de înot de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră

Home Stiri la zi Bibliotecarul Avram Iancu, start în cursa de înot de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră
Bibliotecarul Avram Iancu, start în cursa de înot de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră

Bibliotecarul Avram Iancu a luat startul marți, la orele prânzului, în Munții Pădurea Neagră, în călătoria pe care și-a propus să o facă înotând 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

„Va fi o încercare dificilă, care va împinge limitele umane la extrem. (…) Eu nu iau în calcul un eșec, ci doar modul în care va trebui să fac față tuturor obstacolelor”, a scris Iancu în postările de pe pagina sa de socializare.

Potrivit echipei sale de suport, Avram Iancu a marcat, marți dimineață, momentul cursei la Donaueschingen, după care startul l-a luat de la confluența râurilor Brigach și Breg, de unde pleacă fluviul Dunărea.

„Este optimist, sănătos și determinat să ducă la bun sfârșit acest proiect”, a spus, pentru AGERPRES, Aniko Vanea, unul dintre membrii echipei.

Alături de Avram Iancu se află caiaciștii Valerică Rîmbu, din Galați, și Ulise Galu, din Brașov, doi sportivi experimentați care au plutit cu caiacul pe Dunăre peste 2.500 de kilometri.

Avram Iancu și-a propus să străbată cei 2.860 de kilometri ai cursului Dunării înotând câte 50 de kilometri pe zi, sosirea în Portul Sulina fiind programată pe 20 august. În acest timp, Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

Pregătirile pentru acest eveniment au început în luna decembrie 2016, interval de timp în care Iancu a înotat aproape zilnic, a alergat pe munte și a mers cu bicicleta.

Potrivit acestuia, ideea de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre” al lui Jules Verne, în care scriitorul prezintă povestea lui Ilia Bruș, un bărbat care a câștigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene și a anunțat că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare, trăind numai din peștele prins pe durata călătoriei. „Am recitit romanul ‘Pilotul de pe Dunăre’, o călătorie fascinantă, căreia vreau să-i dau viață, în speranța și dorința ca generația tânără să regăsească plăcerea lecturii într-un mod clasic. În același timp, tinerii vor putea să urmărească pe telefoanele mobile evoluția mea, pe GPS. Încercăm să facem astfel o simbioză între clasic și modern, între carte și internet, două lucruri care se completează reciproc”, a explicat Iancu, înainte de a pleca din țară.

Evoluția înotătorului poate fi văzută în timp real pe următorul link: http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0xj3eN6fpUVteXlMrqsu1K3rIT2RS4c4C

Avram Iancu a spus că doar două persoane au reușit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Bibliotecarul din Petroșani este cunoscut pentru că a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franța și Marea Britanie.

AGERPRES