”Crăișorul munților” omagiat în premieră la Deva, cu ocazia lunii în care s-a născut

Home Cultură ”Crăișorul munților” omagiat în premieră la Deva, cu ocazia lunii în care s-a născut
”Crăișorul munților” omagiat în premieră la Deva, cu ocazia lunii în care s-a născut

Eroul național Avram Iancu a fost omagiat luni la Deva, printr-o ceremonie organizată de către poetul Laurian Stănchescu, cel care a inițiat și Marșul Național „Avram Iancu”, eveniment ce precede, anual, Serbările Naționale de la Țebea.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când o manifestare dedicată lui Avram Iancu se referă la ziua sa de naștere, pentru că izvoarele istorice pomenesc acest moment folosind doar anul 1824, fără să menționeze luna și ziua exacte.

„În arhiva Bibliotecii Academiei Române nu se știe exact ziua și nici luna de naștere, dar se spune că Avram Iancu s-a născut pe vremea cireșelor. Noi suntem acum în toiul cireșelor și ca dovadă am sărbătorit ziua lui Avram Iancu. Iar ca să fac o metaforă: ziua lui Avram Iancu se întinde în toată istoria românească, nu numai într-o singură zi”, a declarat poetul Laurian Stănchescu.

În calitate de organizator al Marșului Național „Avram Iancu”, Stănchescu a menționat că ediția din acest an se va derula pe durata a șapte zile, în perioada 4-10 septembrie, participanții la acest eveniment urmând să străbată, pe jos, drumul de la casa în care s-a născut Avram Iancu, din satul Vidra de Sus, până la mormântul acestuia din cimitirul de la Țebea.

„În clipa în care ne vom respecta valorile naționale, atunci vom pătrunde în interiorul istoriei contemporane”, a comentat Stănchescu.

Prezente la ceremonia organizată în Piața Victoriei din Deva, autoritățile județene au arătat că manifestările dedicate lui Avram Iancu, din luna septembrie, la Țebea, vor fi mai ample și cu o conotație largă, mai ales că anul acesta se împlinesc 145 de ani de la moartea eroului moților. „Intenționăm să invităm și personalități diplomatice (…), în așa fel ca numele lui Avram Iancu să capete o conotație europeană, așa cum merită. Avram Iancu este unul dintre promotorii idealurilor Revoluției de la 1848, care n-a fost numai cu specificitate românească, ci o revoluție pentru modernizarea Europei”, a spus președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora.

Manifestarea de la Deva a fost organizată de poetul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Fundația „Ideea Contemporană”.

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.

AGERPRES