Dezvoltarea turismului activ în Valea Jiului are un Master plan pentru perioada 2017-2019

Home Reportaj Dezvoltarea turismului activ în Valea Jiului are un Master plan pentru perioada 2017-2019
Dezvoltarea turismului activ în Valea Jiului are un Master plan pentru perioada 2017-2019

O Strategia de dezvoltare a activităților montane din zona Văii Jiului – all seasons (toate anotimpurile),a fost preentată în cursul zilei de miercuri, 21 iunie, la Lupeni, într-o acțiune organizată de Rotary Club Valea-Jiului și Fundația Noi orizonturi. La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean – Mircea Bobora, primarul ales al municipiului Lupeni – Lucian Resmeriță, primarul orașului Petrila – Vasile Jurca, viceprimarii din Lupeni (Iacob Mesaroș), Vulcan (Cristian Merișanu), Uricani (Corneliu Braia), dar și  reprezentanți ai administrațiilor locale din Valea Jiului, precum dar și directorul ApaServ Valea Jiului – Costel Avram.

Prezentarea Master Plan-ului dedicat proiectului de amenajare de trasee pentru mountain-bike ( cross-country, down-hill, enduro)  fost făcută de către Dana Bates și Emil Părău, doi oameni de acțiune în ceea ce privește promovarea turismului în stațiunea Straja. Aceștia au pus în evidență importanța, complexitatea, impactul și fezabilitatea acestui nou proiect care poate atrage în următorii 5 ani, un număr foarte mare de turiști sportivi iubitori de mountain-bike, din toate țările unde acest sport este practicat cu succes.

Felul în care este structurat acest proiect, care va putea fi realizat însă doar în parteneriat cu administrațiile publice locale și cea județeană, cu sprijinul Rotary Club și a reprezentanților sectorului privat zonal, va permite acreditarea activității de mountain-bike din VJ la nivel internațional. Acest lucru este necesar pentru includerea VJ în calendarul competițiilor internaționale de gen.

Pașii făcuți până acum de Dana Bates (susținut de EMil Părău, Dicu Costantin și alți promotiri ai turismului local) și colegii acestuia pentru organizarea unor competiții de gen în masivul Straja la care participă sportivi din toată țara, reprezintă un exercițiu util și necesar de deschidere a zonei pentru iubitorii de mountain-bike.

Este de menționat că zona Straja găzduiește din 2003 concursuri de mountain-bike organizate în sistem privat și că prin aplicarea proiectului fundației Noi Orizonturi, se realizează practic un salt de viziune și conlucrare la nivel zonal, care să permită dezvoltarea turismului în zona noastră, în mod echilibrat în toate zonele montane ale Văii Jiului.