23 iunie – Ziua Administrațiilor Publice Locale și a funcționarilor publici

Ziua internațională a administrației publice este marcată anual la 23 iunie pe mapamond. A fost instituită prin rezoluția 57/277 a Adunării Generale a Națiunilor Unite ca o recunoaștere publică a valorii și virtuții serviciului public față de comunitate, a contribuției administrației publice în procesul de dezvoltare dezvoltarea, a muncii depuse de funcționarii publici și pentru a încuraja totodată tinerii să urmeze o carieră în domeniu, indică http://www.un.org.

Tot pe 23 iunie este marcată și Ziua funcționarului public, instituită prin legea 145/2016.

Din 2003 a fost instituită ceremonia Premiilor ONU pentru Administrație Publică ca o modalitate de recunoaștere a excelenței în exercitarea atribuțiilor în serviciul public. Sunt recompensate succesele creative și contribuțiile instituțiilor din administrația publică care au condus la sporirea eficientizării și a receptivității serviciilor de administrație publică pe mapamond.

Anual este organizată o competiție pentru desemnarea celor mai bune servicii de administrație publică oferite la nivelul unei comunități, în acest sens fiind depuse candidaturi la Divizia pentru Administrație Publică și Dezvoltarea Managementului din cadrul Departamentului ONU pentru Afaceri Economice și Sociale. Ceremonia este organizată în cadrul unui forum dedicat care este organizat în orașul care primește distincția, potrivit www.publicadministration.un.org.

În 2017, Forumul ONU pentru Administrație Publică, având tema ”Viitorul este Acum — Accelerarea Inovării la nivelul Administrației Publice pentru Agenda 2030”, este organizat la 22-23 iunie la Haga (Olanda) de guvernul olandez în colaborare cu Departamentul ONU pentru Afaceri Sociale și Economice. În anii anteriori, premiul a revenit municipalității New York-ului (2016) și celei a orașului columbian Medellin (2015), al doilea ca mărime din Columbia, conform www.publicadministration.un.org.

 

AGERPRES