Sărbătoare de vis, în Straja, de Sânziene

Turiștii și localnicii care au ales, pentru acest sfârșit de săptămână, să urce în stațiunea turistică Straja din municipiul Lupeni, au avut parte de o frumoasă surpriză. Asta deoarece aici a avut loc, sâmbătă, 24 iunie , una dintre cele cele mai frumoase tradiții ale zonei: Nedeia Sânzienelor.

Eveniment tradițional pentru lupeneni, Nedeia Sânzienelor a fost sărbătorită și în acets an așa cum se cuvine, grație unui parteneriat realizat, în acest scop, de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni și Societatea Comexim R Lupeni. Împreună prin activitățile organizate sub genericul ”Nedeia Sânzienelor la Straja”, organizatorii au reușit să atraga în stațiune câteva sute de turiști, iubitori ai portului popular și ai tradițiilor românești, a căror bună dispoziție a făcut ca muntele să vibreze de bucurie și voie bună.

La eveniment a participat, în mod firesc, și noul primar ales al municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță. ”Mă bucur, să văd că un număr atât de mare de oameni iubesc tradițiile populare românești, mai ales că la evenimentul nostru din Straja au venit foarte multi oameni îmbrăcați în costume populare, atât din regiunea noastră folclorică, dar și din zona Gorjului, prin ținuta și atitudinea lor aceștia reînviind  astfel tradiția care spune că, în urmă cu sute de ani, pe muntele Straja se întâlneau oamenii din Valea Jiului cu cei de dincolo de munte, de la Gorj. În plus, ne-am bucurat să-l avem alături de noi și pe cel mai vârstnic păstrător al tradițiilor populare din zona noastră, nea Ștefan Gros, care  a împlinit deja venerabila vârstă de 100 de ani”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Ca de obicei, de Sânziene, la Straja, a fost organizat și tradiționalul concurs de curse cu cai. Eforturile celor peste 20 de participanți la tradiționalul concurs de cai, evenimentul vedetă al nedeii precum și păstrătorii tradițiilor populare au fost răsplătite cu premii, oferite cu generozitate de organizatorii evenimentului. Astfel, atât câștigătorii concursului de călărie precum și cei care s-au dovedit a fi cei mai buni păstrători ai tradițiilor populare românești, au fost premiați de către primarul Lucian Resmeriță, viceprimarul Iacob Mesaroș și inimosului investitor în turismul din Stațiunea Straja Emil Părău.

”Nedeia de Sânziene a devenit ea însăși, prin reîncierea tradițiilor seculare ale zonei și prin evenimentele specificie pe care ne străduim să le organizăm cu acest prilej în Straja, un punct de reper pentru oamenii din comubittea noastră și un punct de atracție pentru turiștii care vin, din ce în ce mai bine, să ne viziteze nu doar iarna, la schi, ci și vara, la astfel de momente foarte frumoase care constituie cu adevărat o carte de vizită a stațiunii și a oamenilor din Valea Jiului”, a declarat și Emil Părău.
Turiștii, invitații dar și localnicii s-au putut bucura de un spectacol de muzică populară de bună calitate susținut de artiști îndrăgiți, oferit cu mare drag de autoritățile locale, participanților la eveniment. După încheierea concursului de cai, oamenii au încins hora, iar atmosfera de sărbătoare a fost întregită de un un frumos spectacol susținut de îndrăgiți artiști și ansambluri de muzică populară din județ și din țară.