Înotătorul Avram Iancu a ajuns la kilometrul 2600 al cursului Dunării, după o hipotermie severă

Home Stiri la zi Înotătorul Avram Iancu a ajuns la kilometrul 2600 al cursului Dunării, după o hipotermie severă
Înotătorul Avram Iancu a ajuns la kilometrul 2600 al cursului Dunării, după o hipotermie severă

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai fluviului Dunărea, a ajuns după circa o săptămână la borna care indică faptul că mai are de parcurs 2.600 până la finalul călătoriei sale, care este programată să se încheie, pe 20 august, la Marea Neagră.

În cursul zilei de luni, Iancu a reușit să înoate circa 30 de kilometri pe cursul Dunării, timp de 11 ore, acesta fiind recordul de până acum al cursei pe care o face.

„Mă bucur foarte mult că alături de caiaciștii mei am reușit să parcurg aproape 30 de km și am ajuns la această bornă pe care o visam, borna 2600. Mă bucur foarte mult că mâine (marți, n.r.) mai parcurg un kilometru și deja cifra de aici se schimbă (…) și ajută foarte mult la moralul meu”, spune Avram Iancu într-o înregistrare video postată pe pagina sa de socializare.

Pe de altă parte, înotătorul se arată bucuros pentru că a depășit problemele legate de hipotermie, pe care le-a acuzat în cursul zilei de duminică, zi în care nu a fost soare, iar apa era foarte rece. Pragurile de prundiș au făcut ca apa să nu fie mai adâncă de 15 cm, motiv pentru care Iancu a trebuit să se ridice în picioare.

„Vântul sufla cu putere din spate, pe pielea udă. Nu vă pot descrie simțirea. Pot doar să vă zic că după 24 de km parcurși am fost răpus de hipotermie. Tremuram din toate încheieturile, iar tendoanele din zona inghinală mă dureau cumplit, datorită contracțiilor involuntare ale organismului în încercarea de a se apăra. Și cum am experiențe hipotermice, știam că din acea stare e imposibil să ies. Atunci am decis să încetez cursa pentru această zi”, scria duminică seara, pe Facebook, Avram Iancu.

Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii, și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie, la Donauegingen, în Germania, iar sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

AGERPRES