Toma Coconea, înaintea prologului la Red Bull X-Alps, cea mai grea competiție din lume

Home Stiri la zi Toma Coconea, înaintea prologului la Red Bull X-Alps, cea mai grea competiție din lume
Toma Coconea, înaintea prologului la Red Bull X-Alps, cea mai grea competiție din lume

Toma Coconea, singurul român care va lua parte Red Bull X-Alps, apreciată ca fiind cea mai grea competiție din lume, va lua startul joi dimineața în prologul concursului, el sperând să ocupe unul dintre primele trei locuri, ceea ce i-ar permite obținerea unui avantaj în cadrul competiției.

„Primii trei atleți ajunși la linia de sosire vor primi un extra night pass și Toma vrea să fie în primii trei. (…) Să ne țineți pumnii”, se arată miercuri într-o postare pe pagina oficială de socializare a lui Coconea.

Startul în prologul Red Bull X Alps va fi dat din localitatea Fuschl am See, din landul Salzburg, concurenții urmând să zboare cu parapanta pe un traseu din Alpi.

Toma Coconea (42 ani) a participat la toate concursurile Red Bull X-Alps de până acum, iar în anul 2011 s-a clasat pe locul al doilea. În anul 2013, Coconea a ocupat locul 10, iar în urmă cu doi ani, la precedenta ediție a concursului, sportivul din Petroșani a suferit un grav accident cu parapanta, în urma căruia a fost internat în spital și a trebuit să abandoneze cursa.

„De la ediție la ediție traseul este mai complicat și mai dur. Este un traseu foarte tehnic, în care trebuie să preconizezi cum va fi vremea peste două zile, în așa fel încât să ști cum să abordezi fiecare moment al cursei. Sunt foarte pregătit și la zborul cu parapanta, pentru că mi-am schimbat echipamentul cu unul foarte performant”, a declarat, pentru AGERPRES, Toma Coconea, înainte să plece spre Austria.

Toma Coconea este salvamontist în cadrul Serviciului Public Salvamont Hunedoara și a reușit mai multe performanțe în timpul activității pe care o desfășoară pe munte, fiind apreciat ca un sportiv exemplar.

„Nu este ușor să traversezi Alpii în alergare sau în zbor cu parapanta. Trebuie să ai o condiție fizică extraordinar de bună, să cunoști tainele zborului cu parapanta, iar la acest capitol Tomiță este cel mai bun din țară. În concurs, el va trebui să atingă câteva puncte importante din Alpii Austrieci, la peste 4.000 de metri. Este un model de sportiv”, a declarat șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Startul oficial în Red Bull X-Alps va fi dat pe 2 iulie din Salzburg, în concurs fiind înscriși 32 de atleți din 21 de țări. Ei se vor întrece într-o cursă de 1.138 de kilometri, trebuind să străbată Munții Alpi pe jos sau în zbor cu parapanta, până la Monaco.

Ultima ediție a Red Bull X-Alps a fost câștigată în anul 2015 de elvețianul Christian Maurer în opt zile, patru ore și 37 de minute.

AGERPRES