Două simboluri naționale importante, ia și tricolorul, sărbătorite la Petrila în ziua Sf Apostoli Petru și Pavel

Home Cultură Două simboluri naționale importante, ia și tricolorul, sărbătorite la Petrila în ziua Sf Apostoli Petru și Pavel
Două simboluri naționale importante, ia și tricolorul, sărbătorite la Petrila în ziua Sf Apostoli Petru și Pavel

Eveniment inedit pentru comunitatea din orașul Petrila, ia și tricolorul, două simboluri naționale importante pentru români, au fost sărbătorite în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Momentul a fost emoționant, început prin manifeatarea unei parade a portului popular pe străzile orașului Petrila, unde zeci de copii îmbrăcați în costume tradiționale au purtat pe brațe un drapel tricolor imens. Coloana a fost însoțită de primarul Vasile Jurca, consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, viceprimarul Dorin Curtean, dascăli și alte personalități culturale din Valea Jiului.

Punctul final al paradei a fost ales ca fiind Parcul Copiilor din centrul orașului, unde manifestarea a continuat cu un spectacol de muzică și dansuri populare în aer liber susținut de Ansamblul Folcloric „Jienii Petrosaniului”, Ansamblurile folclorice „Bujorii Muntelui” și „Nedeia Petrileană” din Petrila și Asociația „Lirica” din Petroșani.

„Am organizat această acțiune prin Asociația Culturală „Rapsodia Munților”. Am făcut-o din suflet, cu credința că simbolurile și valorile naționale merită prețuite. Am ales o zi de sărbătoare astfel încât să fim împreună cât mai mulți, indiferent de vârstă. Și a fost o adevărată sărbătoare în orașul nostru! La paradă, copiii și tinerii îmbrăcați în costume populare au purtat cu mândrie un tricolor imens (40 m) ce i-a unit pe toți în cuget și-n simțiri. Li s-au alăturat dascălii și părinții. În Parcul Copiilor din oraș a avut loc un spectacol folcloric de o înaltă ținută artistică, apreciat de cei care l-au urmărit cu drag. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea și desfășurarea acțiunii”, apreciaz[, la unison, profesorii Ana și Iulian Doda de la Asociația „Rapsodia Munților”.

Manifestarea a avut ca scop marcarea celor două evenimente importante din cultura și istoria românilor, 24 iunie – Ziua Iei și 26 iunie – Ziua Tricolorului, la care și-au dat concursul Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Asociația Rosa Multiflora, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila și Ansamblurile folclorice din Valea Jiului.