Jubileele Vulcanului la ediția din 2017 a săptămânii culturale ”Nedeia vulcăneană”

Home Administrație Jubileele Vulcanului la ediția din 2017 a săptămânii culturale ”Nedeia vulcăneană”
Jubileele Vulcanului la ediția din 2017 a săptămânii culturale ”Nedeia vulcăneană”

Anul acesta, sărbătoarea ”Nedeii Vulcănene” a găsit orașul de la mijlocul Văii Jiului în fața unor importante repere istorice.

La 550 de ani de la prima sa atestare documentară, Vulcanul marchează, în 2017, primul deceniul de când a devenit, din punct de vedere administrativ, un oraș european. Și tot anul acesta, cea mai cunoscută nedeie din arealul Văii Jiului, ”Nedeia Vulcăneană”, devenită între timp nu doar o zi a tradiților momârlănești, ci un reper al vieții culturale, artistice, educaționale și sportive din municipiul Vulcan, și-a derulat programul ediției cu numărul 45.

Toate aceste jubilee au făcut ca autoritățile locale din muncipiul Vulcan să progameze o ediție ceva mai specială a nedeii din acest an. Așa se face că, beneficiind de sprijinul unor vulcăneni de onoare, precum maestrul fotograf Francisc Nemeth și fostul primar Petru Barb, o bun parte din istoria ultimei jumătăți de secol a fost trecută în revistă, fie prin intermediul cuvântului scris (prin lansarea cărții de memorii a fostului primar vulcănean Petru Barb), fie prin imaginile Vulcanului de altădată, puse la dispoziție cu generozitate de artistul fotograf Francisc Nemeth.

Tot într-un mod retrospectiv a abordat și Gheorghe Ile prezentarea celor 10 ani de când Vulcanul, alături de întreaga Românie, face parte din comunitatea Uniunii Europene. ”Au fost, pentru Vulcan, zece ani în care, la fel ca în peioada industrializării, s-au făcut investiții majore în orașul nostru. În urmă cu 10 ani, când odată cu intrarea în Europa, a apărut și oportunitatea accesării de fonduri europene, ne-am gândit și noi ce proiecte să abordăm. Am ales cele pivind managementul deșeurilor, modernizarea școlilor și modernizarea Bulevardului Mihai Viteazu. Și nu am greșit cu niciunul dintre aceste proiecte care au fost apreciate și premiate la nivel național. Cred că sunt proiecte care deschid drumul spre adevărata civilizație europeană spre care tindem și noi, vulcănenii”, a declarat la bilanțul celor 10 ani în Europa, primarul Vulcanului, ing. Gheorghe Ile.