Punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pe canalul Bega

Home Stiri la zi Punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pe canalul Bega
Punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pe canalul Bega

Executivul a aprobat astăzi, printr-un Memorandum, încheierea unui Acord cu partea sârbă, prin schimb de note verbale, privind deschiderea unui punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru traficul internațional de călători, pe canalul Bega.

Punctul internațional de trecere a frontierei va fi deschis pentru navigația pe apă, trafic pietonal și pentru biciclete, fiind amplasat între localitățile Otelec din România și Srbsk Itebej din Republica Serbia. Pentru moment, nu se are în vedere efectuarea de lucrări de investiții, construcții, amenajări ori montarea de instalații în zona de cale navigabilă interioară.

Punctul de trecere a frontierei va fi deschis zilnic, în intervalul orar 08.00-12.00 (ora României), respectiv de la ora 07.00 la 19.00 (ora Republicii Serbia). De asemenea, părțile pot conveni, la solicitarea oricăreia dintre ele, ca punctul de trecere a frontierei Otelec – Srbsk Itebej să funcționeze în afara orelor de program prevăzute mai sus.

Menționăm că transportul mărfurilor periculoase, al animalelor vii și al produselor supuse controlului fitosanitar este interzis prin acest punct de frontieră.

Pentru deschiderea unui nou punct de frontieră este necesară încheierea unui Acord cu partea sârbă, aceasta să se facă printr-un schimb de note verbale între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nu poate aviza acest act normativ, având în vedere că obiectul Memorandumului nu intră în sfera de competență a ministerului. MDRAPFE, în calitate de Autoritate de Management a Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, va verifica documentele puse la dispoziție de către beneficiari în faza de pre-contractare/contractare a proiectelor pentru care se solicită finanțare nerambursabilă.