Ansamblul Parângul, reprezentant al folclorului românesc la Festivalul internațional de folclor de la Psary (Polonia)

Home Administrație Ansamblul Parângul, reprezentant al folclorului românesc la Festivalul internațional de folclor de la Psary (Polonia)
Ansamblul Parângul, reprezentant al folclorului românesc la Festivalul internațional de folclor de la Psary (Polonia)

Conform angajamentelor asumate în Acord de Cooperare încheiat între Municipiul Petroșani și Centrul Cultural Municipal din Psary-Polonia, anul acesta, în perioada 15-20 iunie, Asociația Ansamblul Folcloric Parângul a participat la Zilele Festivalului de Folklor din Municipiul Psary (Polonia).

Echipa de dansatori a ansamblul condus de Nicolae Nicoară a fost însoțită în această delegație și de 4 consilieri locali ai municipiului Petroșani, respecti Ioan Rus, Florin Bican, Valeriu Butulescu și Mihai Barbu Mihai, dar și de Eduard Wersanski, consilier la Cabinetului Primarului municipiului Petroșani, desemnat de altfel de Tiberiu Iacob Ridzi să-l reprezinte la acest eveniment care deschide porțile cooperării interculturale dintre cele două comunități locale europene.

Potrivit informațiilor primite din partea conducătorului delegației din Petroșani,  Eduard Wersanski, la acest festival au participat ansambluri artistice din Varpalota- Ungaria, din Riga- Letonia, Petroșani-România, un ansamblu profesionost din Polonia și două formații din Psary. ”Festivalul propriu zis s-a desfășurat pe stadionul din Psary, bucurându-se de o asistență numeroasă. Ansamblul Parângul, care a intrat pe scena de spectacol purtând tricolorul României, a susținut un spectacol de 40 de minute, la sfârșitul căreia au fost aplaudați minute în șir de către spectatori și reprezentanții administrației publice locale și regionale”, a declarat Eduard Wersanski.

În cele 4 zile petrecute de delegația din Valea Jiului la Psary, Ansamblul Parângul a dat mai multe spectacole care au avut loc în localitatea Brzekowice, la Centrul Cultural din Dabie, la centrul pompierilor din Dabie, și la Gimnaziul din Psary.

În cadrul deplasării în Polonia, delegația municipaltății de la Petroșani a avut și o serie de întâlniri bilaterale cu celelalte delegații oficiale prezente la festival. Consilierii locali din Petroșani au fost primiți de asemenea la Primăria din Psary de către primarul Tomasz Sadlon, care le-a prezentat oaspeților localitatea Psary, planurile de dezvoltare a acestia, sistemul de învățământ, social și economic, dar și oportunitățile unor viitoare parteneriate. ”Ne-am convins de cele prezentate și pe teren, vizitând obiectivele economice, culturale și sociale ale municipiului. Dialogul și întrebările puse de delegați au continuat la un prânz de lucru, unde prin amabilitatea primarului am primit și răspunsurile așteptate. Primarul Tomasz Sadlon este deschis în continuare pentru colaborări cu municipalitatea noastră, mai ales în domeniul cultural și educațional. Evident, la toate întîlnirile noastre am transmis gazdelor salutul și felicitările personale al primarului municipiului Petroșani, dl. Tiberiu Iacob Ridzi, ale Consiliului Local și ale cetățenilor municipiului”, mai spune Eduard Wersanski.

Un moment aparte al acestei deplasări, l-a constituit vizita organizată de municipalitatea din Psary la Cracovia și Katowice. Un punct de maximă atracție, dar și de model pentru punerea în valoare a fostelor mine de cărbune, l-a constituit vizitarea minei-muzeu ”Guido” din regiune.