Gheorghe Ile: ”Nu haina îl face pe om, dar portul popular este cel care-l înobilează !”

Home Cultură Gheorghe Ile: ”Nu haina îl face pe om, dar portul popular este cel care-l înobilează !”
Gheorghe Ile: ”Nu haina îl face pe om, dar portul popular este cel care-l înobilează !”

”Momârlanu-i momârlan și la munte-i căpitan !” Așa sună una din strigăturile cel mai des auzite la nedeile populare ale oamenilor de pe Valea Jiului.

Sărbătorile nedeilor populare au redevenit un punct de atracție precum și binemeritate evenimente publice pe agenda culturală a autorotăților locale din toată Valea Jiului. La Vulcan, tradiția ”Nedeii vulcănene” a atins anul acesta 45 de ani de când este organziată sub forma pe care o știm astăzi, însă obiceiul datează de mult mai multă vreme și este, din fericire, păstrat în comunitățile rurale din Paroșeni sau Dealu Babii. Strigătura mai sus enunțată pare, de altfel, să-l ”prindă” bine și pe actualul primar al municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile. Deși maramureșan prin naștere, Gheorhe Ile s-a naturalizat perfect în comunitatea momârlănească a Vulcanului (devenită între timp un creuzet multietnic, mai ales după perioada de boom a industriei miniere) al cărei ”căpitan” este deja de aproape două decenii.

Chiar și așa, poate pentru mulți a fost un adevărat șoc să-l vadă, în acest an, pe primarul Vulcanului, la parada populară care încheie în mod tradițional sărbătoarea Nedeii Vulcănene, purtând portul popular al momârlanilor. Îmbărcat cu ie și ițari, încins la mijloc cu brâu lat, din piele și purtând pe cap un clop ciobănesc, Gheorghe Ile a deschis, fălos, coloana purtătorilor de tradiție și cea a performerilor Vulcanului în duminica nedeii. ”Știu că nu haina îl face pe om, dar în mod cert portul popular este cel care-l înobilează”, spune primarul Vulcanului. Acesta explică faptul că, de o bună bucată de vreme, alături de un grup de prieteni din care fac parte, spre exemplu, familiile Părău, Miclea, Dicu, Neamțu, Fluieraș sau Lascăr, au luat decizia de a repune în valoare portul tradițional și obiceiurile strămoșești ale momârlanilor, prin puterea exeplului lor personal. ”Îmbrăcăm, în mod special la nedei, dar și cu alte ocazii festive, portul popular cu care ne mândrim și mergem împreună la diverse evenimente unde jucăm, chiuim și dăm glas strigăturilor, așa cum făceau odinioară băștinașii acestor locuri. Ne dorim astfel ca portul și tradițiile momârlănești să fie readuse în atenția oamenilor acestor locuri, pentru că ele pot fi nu doar un lucru cu care avem a ne mândri, ci și un excelent promotor al activităților economice și de turism din regiunea noastră”, explică Ile.

De altfel, primarul Vulcanului justifică aceste argumente aducând în relief faptul că, la ediția din acest an a ”Nedeii Vulcănene” nu doar artiștii și membri ansamblurilor populare care au evoluat pe scena de la Brazi au fost în măsură să culeagă aplauze din partea cetățenilor, ci și grupul de prieteni din care face parte și Gheorghe Ile, a căror apariție în mijlocul oamenilor în frumoasele lor costume populare, le-a adus aprecieri și strângeri de mâini din partea cetățenilor. ”Cred că exemplul nostru poate fi preluat și de alții. Mi-aș dori ca, într-un viitor cât mai apropiat, noi, vulcănenii care participăm la Nedeia Vulcăneană să venim măcar o zi, la această sărbătoare a folclorului și tradiției, îmbrăcați în straie momârlănești. Garantat, ne vom simți cu toții mai bine și mai mândrii de ceea ce suntem, de ceea ce am moștenit de la înaintașii noștri și de ceea ce am putea deveni pentru cei care ne vizitează. Așa cum, pe o ”rețetă” similară, în Maramureș, în Bucovina și chiar în zona Sibiului, oamenii locurilor rspective deja au reușit”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.