Ministrul Transporturilor avertizează antreprenorii tronsoanelor 2 și 3 de pe Lugoj-Deva asupra rezilierii contractelor

Contractele pentru construcția loturilor 2 și 3 ale Autostrăzii Lugoj-Deva vor fi reziliate, dacă cei doi antreprenori, italian și spaniol, nu vor respecta termenele de finalizare ale lucrărilor, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, după o vizită inopinată pe șantierele autostrăzii.

„Am promis că merg pe teren și mă țin de cuvânt! Astăzi am inspectat inopinat lucrările Autostrăzii Lugoj-Deva și am constatat, cu mare dezamăgire, că antreprenorii tronsoanelor 2 și 3 se pot ‘lăuda’ doar cu o proastă mobilizare și cu o metodologie deficitară, cauzată de cârpeli interminabile. Nu voi accepta asemenea situații și nu vreau să fac niciun fel de concesii! Dacă cei doi antreprenori, italian și spaniol, nu au cum să respecte termenele de finalizare ale lucrărilor, voi rezilia contractele cu aceștia și voi căuta firme serioase în domeniu”, a scris Răzvan Cuc, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește situația de pe lotul 4 al autostrăzii, aceasta se prezintă în parametrii normali, iar constructorul a dat asigurări că termenul pentru finalizarea lucrării se menține pentru sfârșitul anului în curs.

„Situația de pe lotul 4 al autostrăzii se prezintă în parametrii normali, iar antreprenorul român a reasumat termenul de finalizare a lucrării pentru finele lui 2017. Avem nevoie de autostrăzi și de respectarea termenilor din contractele încheiate. Vremea amânărilor s-a încheiat!”, a mai spus șeful de la Transporturi.

i pe 24 aprilie ministrul Transporturilor, prezent pe șantierele loturilor 2, 3 și 4 de pe autostrada Lugoj-Deva, s-a declarat nemulțumit de stadiul lucrărilor pe unele tronsoane și a solicitat ca șantierele să fie monitorizate video, menționând că ministerul pe care îl conduce își respectă angajamentele financiare față de constructori.

„Sunt puțin nemulțumit de evoluția lucrărilor pe unul dintre tronsoane, în sensul că se putea o mobilizare mult mai bună. Ca să vă spun exact, pe lotul 2, în urma vizitei din luna martie, când s-au deschis cei 15 kilometri, Compania (Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere — n. r.) a încheiat un protocol cu firma de construcție, cei de la Saligni, care s-au angajat ca în trei luni de zile să finalizeze restul lucrărilor care mai erau de făcut pe cei 15 kilometri. Sunt în grafic. Lotul 3 Lugoj-Deva, aici am fost un pic nemulțumit de mobilizare, adică undeva la 100 de utilaje și 200 de oameni, în comparație cu lotul 4, unde am găsit peste 500 și ceva de oameni care lucrează și 250 de utilaje”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

El a arătat că va monitoriza atent stadiul lucrărilor și a solicitat constructorilor să respecte termenele convenite, în condițiile în care ministerul respectă, la rândul său, condițiile financiare din contracte.

„Am cerut suplimentar și o monitorizare video a tuturor șantierelor din țară din partea Companiei. Nu voi tolera întârzieri, asta le-am și spus constructorilor. Noi suntem un partener onest și, din punct de vedere financiar, ne-am ținut promisiunile”, a spus Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a mai spus că echipa ministerială și cea de la Compania națională de drumuri vor efectua controale inopinate și în ceea ce privește calitatea lucrărilor. „Pe de o parte, ne ținem și de grafic, ca și timp, dar pe de altă parte nu ne grăbim să facem niște lucrări de proastă calitate care să fie deteriorate în timp. Tocmai de aceea pe Lugoj-Deva, lotul 2 am prelungit de la 4 ani la 8 ani perioada de garanție pentru lucrările pe care le-au efectuat”, a subliniat oficialul.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, pe 29 iunie, la ieșirea de la audierile din Parlament pentru noul Cabinet, că vara aceasta se va muta pe șantierele de autostrăzi pentru a supraveghea personal stadiul lucrărilor și a dat asigurări că, până la finele anului, vor fi gata 90 de kilometri noi. „90 de kilometri de autostradă vor fi gata anul acesta. 15 au fost dați deja în circulație în luna martie, vorbesc de secțiunile A, B și C din lotul 2 Lugoj-Deva, urmând să avem lotul 3 și 4 Lugoj-Deva, lotul 3 și 4 Sebeș-Turda și intrarea în București, cei trei kilometri”, a declarat Cuc, care a deținut și până acum acest portofoliu în Guvernul Grindeanu.

El a subliniat că va merge personal în inspecție pe șantiere, pentru a supraveghea stadiul lucrărilor.

„Chiar în această vară mă voi muta pe șantier, pentru că mi-am asumat niște termene, niște kilometri de autostradă. Unii constructori au luat în serios tot ce am transmis, alții văd că încă merg cu o viteză redusă și, dacă vor continua să meargă așa, nu vor mai lucra, lucrurile sunt simple”, a continuat ministrul.

AGERPRES