Ziua Ambulanței Române a fost sărbătorită la Deva

Home Administrație Ziua Ambulanței Române a fost sărbătorită la Deva
Ziua Ambulanței Române a fost sărbătorită la Deva

Acum 110 ani, mai precis în anul 1907, România devenea a treia țară din Europa, după Olanda și Austria, care dispunea de un serviciu de ambulanță. Cu numai un an înainte, apărea prima salvare din București, o trăsură trasă de cai, echipa fiind formată dintr-un vizitiu și sergenți instruiți de către profesorul Nicolae Minovici de la Facultatea de Medicină. Din 1908, serviciul de ambulanță dispunea și de un număr de telefon propriu. În anul 1912, direct de la Paris, sunt aduse la București primele ambulanțe de tip auto. 

Ziua Națională a Ambulanței a fost marcată astăzi, în avanpremieră, cu o săptămână mai devreme, la Deva, în cadrul unei ceremonii la care, pe lângă medicii și personalul de la Serviciul de  Ambulanță al Spitalului Județean au participat mai multe oficialități județene, de la președintele Consiliului Județean Hunedoara – Mircea Bobora, cei doi vicepreședinți ai aceleiași instituții – Daniel Andronache și Sorin Adrian Vasilescu, prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, primarul interimar al municipiului Deva – Ovidiu Moș sau deputații hunedoreni Natalia Intotero și Sorin Marica, reprezentanți ai ISU Huneodara și ai Jandarmriei, precum și reprezentanți ai Serviciului Public de Salvamont Hunedoara.

”Pe teritoriul județului Hunedoara, Serviciul de Ambulanță are rezultate remarcabile și felicit cu această ocazie pe toți reprezentanții săi, asigurându-i că îi vom sprijini în continuare pentru menținerea la cote corespunzătoare a indicatorilor specifici din domeniul lor de activitate. Sunt deosebit de onorat să particip astăzi, alături de dumneavoastră, la această festivitate de celebrare a Zilei Naționale a Ambulanței. Fiind o zi națională instituită recent prin lege, începând cu anul 2015, acest eveniment ne dă prilejul de a aduce omagiul și recunoștința noastră, tuturor celor implicați în Serviciile de Ambulanță de pe întreg teritoriul României, pentru munca nobilă pe care o prestează, în salvarea de vieți. Vă rog să-mi permiteţi ca în numele Consiliului Judeţean Hunedoara să le doresc tuturor celor implicați în Serviciul de Ambulanță prezenţi la această festivitate, cât mai puţine evenimente şi totodată mult succes în activitate !”, le-a spus ambulanțierilor hunedoreni, Mircea Bobora – președintele Consiliului județean Hunedoara.

 „Sunt emoţionat şi pe bună dreptate, sunt emoţionat de fiecare dată când mă văd cu cei de la ambulanţă pentru că ştiu ce înseamnă munca lor, cât efort şi câte sacrificii fac”, a spus, la rândul său prefectul Fabius Kiszely.

Director al  Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, dr. Valeria Filimon a arătat, în discursul său, că munca medicilor de pe Ambulanțe a evoluat imens. ”De la prima ambulanţă privată, din iulie 1906, trasă de cai prin Bucureşti, acum suntem parte a Sistemului Integrat de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, cu ambulanţe dotate cu aparatură standardizată, avem protocoale de intervenţie. Suntem o mare familie care, în toată ţara, avem aceaşi instruire, dotare şi deservim cetăţeanul întotdeauna, la orice oră din zi şi din noapte, oricând este nevoie de noi”, spune dr. Valeria Filimon.Hunedoara.