Peste 450 de mineri vor fi disponibilizați în acest an de la exploatările Lonea și Lupeni

Home Economie Peste 450 de mineri vor fi disponibilizați în acest an de la exploatările Lonea și Lupeni

Peste 450 de mineri vor fi disponibilizați, până la sfârșitul acestui an, de la exploatările de huilă Lonea și Lupeni, cele două mine de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara fiind cuprinse într-un program de închidere și ecologizare.

„Minerii vor fi disponibilizați de la exploatările Lupeni și Lonea, care beneficiază de ajutor de stat. Concedierile se fac și corelat cu faptul că mina Lupeni mai funcționează un an de zile pe producție”, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Liderul sindical a precizat că vechiul program de închidere a minelor prevedea concedierea colectivă a peste 1.000 de angajați, în timp ce noul proiect reduce această cifră cu aproape 600 de persoane.

Plățile compensatorii care vor fi plătite minerilor disponibilizați vor fi apropiate ca valoare de cele de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, a precizat Câmpean, fără să menționeze însă o sumă anume deoarece în această perioadă sindicatul negociază noul contract colectiv de muncă.

În urma programului de restructurare, la minele de cărbune ce aparțin de CEH vor mai lucra aproximativ 2.500 de angajați.

În cadrul CEH lucrează acum circa 5.000 de angajați, dintre care 3.000 de mineri muncesc la exploatările de huilă Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan, iar diferența la termocentralele Mintia și Paroșeni.

AGERPRES