Ziua Rangerilor de pretutindeni la Castelul Corvinilor din Hunedoara

Home Educație Ziua Rangerilor de pretutindeni la Castelul Corvinilor din Hunedoara
Ziua Rangerilor de pretutindeni la Castelul Corvinilor din Hunedoara

În fiecare an din ultimul deceniu, în data de 31 iulie, în lume se sărbătorește Ziua Internațională a Rangerului. Aceasta a fost proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor IRF. Președintele federației este australianul Sean Willmore, secondat de un vicepreședinte român, membru al Asociaţiei Rangerilor din România ARR.

Astăzi, după un deceniu de la proclamare, Ziua Rangerului este sărbătorită de către 63 de asociații ale rangerilor, din 46 de țări, de pe șase continente.  În România, această zi se sărbătorește începând cu anul 2013.

”Spunem că, de Ziua Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit 105 rangeri, din care doar 11% au fost uciși de către animale. Tot în această zi celebrăm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se străduiesc să-şi facă datoria faţă de om şi natură” declară Sean Willmore, președintele IRF.

 Rangeri la Castel

Anul acesta, Ziua Rangerului este organizată de către Asociația Rangerilor din România, în colaborare cu Primăria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor și RNP-Romsilva.

În România, sunt organizate activități dedicate Zilei Rangerului, în toate cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva.

Evenimentul principal are loc la în data de 31 iulie, orele 11-15, la Castelul Corvinilor, în Sala de prezentare – numită și Bucătăria nobiliară. Aici, persoanele interesate sunt invitate să cunoască câțiva rangeri români și să afle lucruri interesante despre munca lor.

Vor fi prezenți colegi de la cele trei parcuri din județul Hunedoara: Parcurile Naționale Retezat și Defileul Jiului, precum și de la Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Din munții Țarcu vor veni rangerii care lucrează în proiectul WWF ”Rewilding Europe”, de resălbăticire a zimbrului.

Federația Internațională a Rangerilor este reprezentată de vicepreședintele acesteia, Florin Halăștăuan, iar ARR de către președintele asociației, Mihai Gligan. 

Ce sunt rangerii?

Profesia ranger este introdusă, de câțiva ani, în Clasificatorul Ocupațiilor din România. Până atunci rangerii erau nominalizați ca agenți de teren, agenți ecologi și alte denumiri, dar fișa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, așa cum este stabilit la nivel internațional.                                                                                                                   

”Într-un parc național, rangerii au un rol foarte important. Pe teren, ei sunt ochii și urechile unei administrații de arii protejate. Pe baza informațiilor culese de ei, se iau deciziile de management ale Parcului” precizează Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat.

În aria lor de competenţă, pe teritoriul ariilor protejate, rangerii verifică respectarea legislației pe raza ariei protejate, oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, întrețin centrele de vizitare și punctele de informare, șamd. Este o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

”În multe ţări rangerii sunt percepuţi, în mod simplist, doar ca organe de coerciţie, ca un fel de poliţie a naturii. Rangerul nu doreşte să fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereşte să o facă dacă întâlneşte cazuri de încălcare flagrantă a legilor şi a regulilor” spune Florin Halăștăuan.

Organizația care PROTEJEAZĂ PROTECTORII NATURII

”Fundația The Thin Green Line, muncește neobosit să facă cunoscută lumii importanța muncii rangerilor și să adune fonduri pentru instruire și echipament de teren pentru rangeri. Din donațiile obținute de fundație, se acordă ajutor familiilor rangerilor morți la datorie. Sunt foarte mândră să fiu ambasadoarea acestei fundații. Iubesc animalele și locurile pe care le protejează rangerii” declară vestita cercetătoare Jane Goodall.

Asociația Rangerilor din România, în serviciul naturii și al oamenilor

Președintele ARR, Mihai Gligan spune că încă de la înființarea sa în 1996, ca organizație neguvernamentală și apolitică, scopul ARR este conservarea si utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate. Membrii de drept ai asociației lucrează în parcuri, rezervații și situri Natura 2000 din România

După ce a colaborat la elaborarea legii ariilor protejate în toate versiunile ei, după ce a contribuit activ la recunoașterea și oficializarea profesiilor de ranger și custode, ARR este în prezent dedicată în principal dezvoltării resurselor umane calificate și competente în administrarea ariilor protejate.

Promovarea ariilor protejate prin imagine este cea de-a doua direcție importantă urmată de organizație.