Ludovic Orban: ”Orban: PNL va acorda consultanță juridică oricărui cetățean român privat de dreptul la pensie prin HG 291”

Home Politică Ludovic Orban: ”Orban: PNL va acorda consultanță juridică oricărui cetățean român privat de dreptul la pensie prin HG 291”
Ludovic Orban: ”Orban: PNL va acorda consultanță juridică oricărui cetățean român privat de dreptul la pensie prin HG 291”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri că liberalii vor decide săptămâna viitoare o modalitate prin care să acorde consultanță juridică oricărui cetățean „care este privat de dreptul la pensie” prin aplicarea hotărârii de guvern privind recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele de muncă I și II și condiții speciale și deosebite.

Orban a amintit că PNL a luat decizia de a demara procedurile de atacare în contencios administrativ a HG nr. 291/2017, „în vederea anulării ei’. ‘La ședința de Birou Executiv de săptămâna viitoare vom hotărî un mecanism prin care vom acorda consultanță juridică oricărui cetățean român care este privat de dreptul la pensie ca urmare a acestei hotărâri de guvern, mai exact, pentru orice pensionar care dorește să atace în contencios administrativ această hotărâre de guvern’, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, vineri în cadrul unei conferințe de presă la Buzău.

În opinia sa, prin acest act normativ, executivul „a tăiat pensiile cetățenilor români” care se încadrează în grupele respective. ‘Prin această hotărâre de guvern, guvernul, care se lăuda în campanie că mărește pensiile fără număr, practic, a tăiat pensiile cetățenilor români care au lucrat în grupa întâi și a doua și s-au pensionat până la 1 ianuarie 2011’, a spus liderul PNL.

Orban a apreciat că ‘această măsură instituie o gravă discriminare’. ‘Este, practic, o măsură extrem de gravă care afectează dreptul a peste 100.000 de cetățeni români, pentru că au muncit o viață întreagă în cele mai grele condiții, acestor cetățeni nu li se acordă acest drept, instituindu-se o gravă discriminare între cei care s-au pensionat până 1 ianuarie 2011 și cei care s-au pensionat și se pensionează după această dată’, a susținut el.

PNL solicită Guvernului retragerea de urgență a HG privind completarea normelor de aplicare a Legii referitoare la sistemul unitar de pensii publice adoptată în luna mai, a anunțat joi vicepreședintele liberalilor Dan Vîlceanu, precizând că în caz contrar liberalii vor ataca acest act normativ în contencios administrativ.

Guvernul a aprobat în 5 mai HG nr. 291/2017 — completarea art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG nr. 257/2011. „E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special și recalculate prin OUG 4/2005. Vă dau câteva exemple, pentru că sunt mai multe categorii de persoane: nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/’90 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în Aviația civilă pentru personalul navigant. Sunt doar câteva exemple, sunt mult mai multe categorii”, a precizat la acea dată purtătorul de cuvânt al guvernului, Alina Petrescu.

AGERPRES