Gheorghe Ile: ”Greva din 1977 a devenit, grație curajului minerilor, cartea noastră de vizită în fața românilor !”

Home Stiri la zi Gheorghe Ile: ”Greva din 1977 a devenit, grație curajului minerilor, cartea noastră de vizită în fața românilor !”
Gheorghe Ile: ”Greva din 1977 a devenit, grație curajului minerilor, cartea noastră de vizită în fața românilor !”

Ca în fiecare an, Ziua Minerului a adunat la Vulcan, în fața statuii minerului din centrul localității, zeci de personalități publice din municipiul Vulcan, din Valea Jiului și din întregul județ, cărora li s-a alăturat și ministrul Energiei, Toma Petcu, animați cu toții de dorința de a aduce prinosul lor de recunoștință față de jertfa minerilor din Valea Jiului și față de rolul acestora în istoria contemporană a României. Primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile, el însuși un om care și-a desfărat cea mai mare parte a cariere sale profesionale în industria minieră, este de părere că greva de la Lupeni din 1 – 3 august 1977, dar și jertfa eroilor mineri din 4-6 august 1929, au devenit grație curajului minerilor, cartea noastră de vizită în relația noastră cu ceilalți români. ”Ani de-a rîndul îmi amintesc că era o mândrie extraordinară să spui că ești din Valea Jiului, din locul unde oamenii au avut curajul să ceară unui sistem ermetizat, rigidizat și puternic opresiv, respectarea unor drepturi firești la o viață decentă”, spune Ile.

Primarul Vulcanului este de părere că în această zi de aducere aminte a zilelor fierbinți din august 1977, avem posibilitatea să ne facem fiecare dintre noi, cei ce suntem responsabili pentru menținerea activității miniere, o analiză personală asupra felului în care ne-am implicat, pentru ca minerii de dinaintea noastră să își doarmă liniștiți somnul veșnic, fiind siguri că ceea ce ei au dobândit prin curajul, bărbăția, viziunea, sacrificiul și solidaritatea lor, este păstrat și dus mai departe. ”Angajamentul personal pe care fiecare dintre noi îl repetăm ori de câte ori avem ocazia, de a face totul pentru ca mineritul să continue, trebuie să rămână pentru noi toți, o parte neschimbătoare din viziunea asupra vieții oamenilor din Valea Jiului. România are in continuare nevoie de huila noastră. Iar noi avem în continuare nevoie ca România să nu uite că o bună parte din tot ceea ce s-a creat în această țară, pe tărâm economic și industrial în ultimele decenii, se datorează și huilei noastre, Aurului nostru Negru”, a spus, în discursul său rostit la ceremonia de Ziua Minerului de la Vulcan, primarul Gheorghe Ile,

Acesta a ținut să mulțumească tuturor celor care au participat la ceremonia de omagiere a minerilor și de depunere de coroane la Statuia Minerului din municipiul Vulcan. ”Mă înclin cu respect și recunoștință, în fața tuturor celor pe care i-am cunoscut sau nu am apucat să-i cunosc, pentru tot ceea ce au făcut astfel încât huila să fie scoasă la suprafață. Le sunt recunoscător și le mulțumesc tuturor celor alături de care am lucrat decenii la rând, în toate unitățile miniere unde mi-am adus la rândul meu contribuția pentru exploatarea huilei. Îi salut pe toți colegii mei, care se bucură de viața de pensionar. Le doresc tuturor multă sănătate, iar minerilor activi le doresc putere de muncă, optimism și mai ales să iasă sănătoși la sfârșitul fiecărui șut, ca să se poată întoarce cu bine acasă la copiii și familiile lor. Noroc bun!”, a mai spus Gheorghe Ile.