Avram Iancu a cucerit, înot, toate Capitalele dunărene

Home Stiri la zi Avram Iancu a cucerit, înot, toate Capitalele dunărene
Avram Iancu a cucerit, înot, toate Capitalele dunărene

La intrarea în Belgrad, prin poarta fluvială a metropolei, înotătorul de cursă lungă Avram Iancu face semnul victoriei. Pentru că evenimentul marchează o preţioasă victorie de etapă: După Viena, Bratislava şi Budapesta, – Belgrad este a patra capitală dunăreană pe care sportivul o atinge, prin mijloace proprii de bord, propulsat de propria sa musculatură şi de o extraordinară determinare. Fotografia e făcută în zona confluenţei râului Sava cu Dunărea, aproape de cartierul belgrădean Zemun.

Semnul victoriei mai are un tâlc. Pasionat şi iubitor de istorie (cum îi stă bine unui om cu asemenea nume) sportivul hunedorean Avram Iancu ştie că un mare înaintaş şi omonim al său, Iancu de Hunedoara (voievod al Transilvaniei şi regent al Ungariei) în fruntea unei mari coaliţii creştine, a ieşit victorios aici, la Belgrad, oprind pe moment invazia otomană. Mai mult, voievodul moare, răpus de ciumă, aici, la Zemun, în 1456, tocmai pe 11 august! Această extraordinară coincidenţă dă semnificaţii noi evenimentului, făcând posibilă o pioasă şi decentă comemorare.

La Belgrad, pe o porţiune de 3 km, alături de sportivul din Petroşani a înotat, simbolic, d-na Mihaela Osorio, însărcinata cu afaceri a.i. a Ambasadei României în Serbia. Gest frumos, de susţinere morală şi sufletească a sportivului în temerara sa tentativă de a ajunge înot la vărsarea Dunării în mare, pornind de la izvoarele acesteia. Credem că aceste forme spontane de susţinere a sportivului se vor înmulţi şi diversifica în România, pe ultima parte a traseului. Aici sportivul este cel mai motivat sufleteşte, dar din ce în ce mai obosit fizic şi mental! Trebuie să fim lângă el! Are nevoie de încurajările noastre.

Avram Iancu lasă în urma sa ultima capitală dunăreană a traseului. Se îndreaptă încrezător spre Baziaş, poarta de intrare Fluviului în România, unde va ajunge, probabil, luni pe la prânz. Deocamdată e greu de estimat ora. E bine să fie aşteptat de cât mai mulţi susţinători, (la Baziaş, dar mai ales Moldova Nouă unde este prevăzut finalul primei etape româneşti a traseului). Să susţinem cu toţii acest eveniment, pentru că ne aflăm în faţa unei premiere mondiale! Tot înainte, Avrame!

VALERIU BUTULESCU