Călătorie în ”Pădurea colorată”, din septembrie, la Petroșani

Home Cultură Călătorie în ”Pădurea colorată”, din septembrie, la Petroșani
Călătorie în ”Pădurea colorată”, din septembrie, la Petroșani

Undeva la începutul lunii septembrie, zona de agrement Brădet din municipiul Petroșani va deveni un și mai important punct de reper pe harta culturală, turistică și de divertisment a Văii Jiului, atunci când aici va fi finalizat proiectul artistic ”Pădurea colorată” sau ”Pădurea fantastică”.

Ideea de a deschide și la Petroșani un perimetru de pădure colorată, similar celei de la Poienari (jud. Gorj) i-a venit primarului Tiberiu Iacob Ridzi după ce, în urmă cu puțin timp, a vizitat împreună cu copiii săi, Andrei și Maria, ”Pădyrea Colorată” de la Poienari. ”Sentimentele trăite de Andrei şi Maria, la vederea copacilor coloraţi, nu se pot exprima prin cuvinte. Au găsit un loc de poveste, un tablou viu, ce doar în basme şi-l închipuiau”, descria, la vremea respectivă Tiberiu Iacob Ridzi, experiența trăită alături de copiii săi în pădurea de poveste din județul Gorj.

Inspirat de acest proiect al artistului Mihai Țopescu, primarul municipiului Petroșani a avut o întâlnire cu acesta (artistul Mihai Țopescu, aflându-se întâmplător, în această perioadă, la Tg. Jiu, unde are loc o tabără internațională de creație plastică) și i-a propus să reediteze proiectul ”Pădurea colorată” și la Petroșani, în zona Brădet. Din fericire, în ciuda programului său extrem de aglomerat, artistul Mihai Țopescu a acceptat provocarea și, așa cum avea să ne prezintă astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, urmează să pună în aplicare un astfel de proiect la Petroșani.

”Sincer, nu mă aşteptam la acest impact vizual, la acest impact mediatic care a avut loc după proiectul Land Art pe care l-am realizat în Gorj. Aici, la Petroşani, am fost solicitat ca să gândesc dacă se poate face, mai ales anul acesta, un proiect similar căruia eu i-am spus ”Pădurea Paradisului”. Am venit, am văzut împreună cu domnul primar spaţiul, propus, am văzut parcul şi am constatat că totul este altfel decât gândeam eu. Aici este un spaţiu de recreere, un spaţiu unde lumea are nevoie de linişte, de echilibru, de a vedea altceva decât vede în oraş sau ştiu eu unde îşi desfăşoară activitatea, iar intervenţia mea în acest parc este destul de grea pentru că trebuie să gândesc lucrarea pe module. La Brădet copacii sunt mult mai mari, mult mai înalţi decât cei pe care am lucrat în Gorj, sunt brazi şi nu este un spaţiu cu copaci unul lângă altul, copacii fiind repartizaţi neuniform.  Am acceptat provocarea și cred că vom face un priuect artistic frumos la Petroșani, iar pădurea colorată va aduce bucurie în special copiilor, care vor redescoperi natura. În pădurea de la Brădet unde vreau să intervin, cei care se vor deplasa în jurul copacilor, sau prin apropiere ori pe aleile de-acolo, vor descoperi culoarea”, explică artistul Mihai Țopescu.

Acesta a mai precizată că, dincolo de ”Pădurea colorată”, zona de agrement de la Brădet poate deveni un important centru cultural și de recreere, atât pentru localnici, dar și pentru turiști, aici putând fi un punct de plecare care să deschidă apetitul turiștilor spre fascinanta zonă turistică din jurul Petroșaniului. Mihai Țopescu spune că, în acest sens, în zona Brădet și aleile dintre copaci ar putea fi colorate, iar pe zona squarului de beton din centrul Brădetului ar putea fi construită, cu costuri minime, o clădire modulară abstractă îmbrăcată în oglindă, care ar putea deveni un centru cultural multifuncțional care să găzduiască o galerie de artă, o librărie, o cafenea literară etc., întreaga zonă căpătând astfel o distincție specială și o atracție culturală mult mai mare.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi se declară încântat de propunerile maestrului Mihai Țopescu și este convins că acest nou proiect cultural care urmează să fie pus în operă luna aceasta la Petroșani va aduce un plus de valoare pentru zona Brădet.

Proiectul ”Pădurea colorată” de la Brădet urmează să fie realizat de artistul Mihai Țopescu și echipa sa undeva la finalul lunii august. Circa 260-270 de brazi din zona Brădet vor fi colorați astfel încât lucrarea să răspundă cerințelor cromatice și viziunii artistice imaginate de Mihai Țopescu. Artistul spune că vopselele care vor fi utilizate sunt ecologice și nu afectează sănătatea copacilor, iar rezistența la intemperii a acestora este una bună, astfel încât proiectul va putea fi vizibil, cu diverse influențe, timp de aproape 6 ani. Pădurea colorată va fi deschisă publicului la Brădet la încdputul lunii septembrie, momentul urmând a fi marcat de autoritățile de la Petroșani și cu un eveniment artistic de amploare dedicat, mai ales, copiilor.