Actorii Teatrului din Petroșani și scriitorul Valeriu Butulescu reprezintă cultura românească în China, la Târgul de Carte de la Beijing

Home Cultură Actorii Teatrului din Petroșani și scriitorul Valeriu Butulescu reprezintă cultura românească în China, la Târgul de Carte de la Beijing
Actorii Teatrului din Petroșani și scriitorul Valeriu Butulescu reprezintă cultura românească în China, la Târgul de Carte de la Beijing

Pentru a doua oară consecutiv, apreciatul om de cultură din Valea Jiului Valeriu Butulescu este invitat de către Institutul Cultural Român să reprezinte cultura românească la un eveniment internațional de excepție: Târgul Internațional de Carte de la Beijing (China).

Am primit informația chiar de la maestrul Valeriu Butulescu, acesta fiind încântat de faptul că, anul acesta, alături de domnia sa, și actorii Teatrului Dramatic ”Ion D. Sârbu” îl vor însoți la Beijing, acolo unde va fi prezentată piesa domniei sale ”Infinitul Brâncuși”, pusă în scenă de regizorul Gelu Badea și subtritată în limba chineză.

”Ce repede zboară timpul! Acum trăiesc iar bucuria, dar şi emoţia deplasării de anul trecut în China. Amplificate chiar. Petroşani este un oraş muncitoresc, din care au emigrat aproape toţi muncitorii. Un oraş mic, dar cu un suflet spiritual mare, reprezentat în primul rând de Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”. Un oraş de care genialul sculptor Constantin Brâncuşi şi-a legat biografia artistică, În august 1937 (exact acum optzeci de ani), Maestrul, venit direct de la Paris, stătea la Petroşani, pe strada Cloşca, în casa inginerului Ştefan Georgescu – Gorjan. Împreună făceau proiectul tehnic al monumentalei Coloane fără Sfârşit, simbol al perenităţii acestui neam, dăltuit în eternitate. Coloană care s-a turnat şi executat la Atelierele Centrale din Petroşani…

Ca un pios omagiu, şi semn de înaltă recunoştiinţă am scris drama „Infinitul Brâncuşi”, în urmă cu zece ani, la semicentenarul morţii Maestrului. Atunci, regretatul actor Ştefan Iordache, prin vocea sa de excepţie, a pus această piesă în lumina reflectoarelor. Forţa numelui lui Brâncuşi a împins textul până departe. Prin sprijinul Institutului Cultural Român, piesa a fost promovată peste hotare, tradusă fiind în engleză, portugheză, greacă… Iată acum „Infinitul Brâncuşi” tradus şi în chineză. Şi prezentat în această lună tocmai în China.La Beijing! Oraş care, în comparaţie cu Petroşani, este de vreo opt sute de ori mai mare! Numitorul comun al celor două localităţi este arta. Adică piatra de hotar la care face referire Brâncuşi în textul piesei: BRÂNCUŞI: Piatra mea de hotar nu desparte nimic. Ea îndeamnă la înfrăţire… Ordine înseamnă geometrie. Să nu-ţi fie teamă de linia dreaptă, Natalia! Muchea este esenţa a două plane… Locul unde năzuinţele lor se contopesc… Dreapta este imperativă. N-ai de ales! Spre infinit, înainte…”, spune Valeriu Butulescu, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Târgul de carte de la Beijing va avea loc în perioada 23-27 august 2017, România fiind prezentă aici pentru a treia oară, cu un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Cultural Român de la Beijing. Protagoniștii programului României la Târgului Internațional de Carte de la Beijing sunt Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction, Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române şi director al Editurii ISPRI, Ovidiu Enculescu, director al Grupului Editorial RAO, Andrei Niculescu, director al Editurii Niculescu, Virgil Oniţă, președintele Asociației „Libris Cultural” şi director al Editurii Libris Editorial, Andrei Potlog, editor al Editurii Ideea Europeană, Su Yan, traducator, scriitorii Marius Cristinel Stoicescu și Valeriu Butulescu, precum și actorii Teatrul „Ion D. Sârbu” din Petroșani.

Cu o tradiţie de peste 30 de ani, Târgul Internațional de Carte de la Beijing reuneşte timp de cinci zile vizitatori, editori, agenţi literari, distribuitori de carte, scriitori şi traducători, fiind dedicat atât publicului larg cât şi profesioniştilor din industria cărții. La ediţia din acest an vor participa 2407expozanți din 86 de țări care vor prezenta celor 300.000 de vizitatori o ofertă de carte substanțială şi diversificată.