Scriitorul Petrișor Ciorobea sărbătorit, la aniversare, de Biblioteca județeană

Home Cultură Scriitorul Petrișor Ciorobea sărbătorit, la aniversare, de Biblioteca județeană
Scriitorul Petrișor Ciorobea sărbătorit, la aniversare, de Biblioteca județeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 28 august 2017, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural dedicat scriitorului, publicistului și omului de cultură Petrișor CIOROBEA la a 70-a aniversare a acestuia. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană îi va oferi biobibliografia „Petrișor Ciorobea – un om al cărții”.

Petrișor Ciorobea s-a născut la 28 august 1947, în comuna Vălişoara, jud. Hunedoara. După absolvirea cursurilor Liceului „Decebal” din Deva, promoţia 1965, a devenit student al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj pe care a absolvit-o în anul 1970, devenind profesor de limba şi literatura română şi franceză. Primii ani de profesorat i-a petrecut în satul Cărmăzăneşti, com. Gurasada, apoi a lucrat ca metodist la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare a Judeţului Hunedoara (1973-1978), ca instructor cu munca cultural-educativă la Casa Armatei Deva și ca inspector de  învăţământ la Consiliul Popular al Judeţului Hunedoara. Ca director al Centrului de Librării Deva (1987-1989) a avut un contact permanent cu cartea. După decembrie 1989, a lucrat ca profesor suplinitor la Deva, instructor la Casa Corpului Didactic Deva, inspector de specialitate la Filiala de Cruce Roşie a Jud. Hunedoara, consilier la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara.

Directorul Bibli0tecii județene ”Ovid Densușeanu” din Deva, Ioan Sebastian Bara informează că, încă din perioada liceului a dovedit pasiune pentru literatură și a început să scrie poezie și proză, iar debutul publicistic s-a produs în anul 1969, în revista studenţească „Echinox”, din Cluj-Napoca. Editorial, a debutat în anul 1980 cu o carte de spionaj, Misiunea Foka, scrisă în colaborare cu Augustin Guran, apărută la Ed. Militară. Primele volume pe care le-a scris au fost poliţiste: Capcană pentru un spion (1990), Fotografii periculoase (1991). În 1997 a publicat romanul realist-fantastic Casarabassa (1997), cu o subtilă tentă politică, urmat de Estudiantina vals, Ed. Călăuza, 2010, și 9 fabule, Ed. Argonaut, Cluj Napoca, 2013. ”A realizat o traducere în limba spaniolă a unor poeme de Lucian Blaga (Poeme – Poemas, Deva, Ed. Destin, 2002). A desfășurat o susţinută activitate publicistică. A fost secretar general de redacţie şi redactor-şef la săptămânalul „Weekend Magazin” (1993-1994); redactor la ziarul „Expres” din Deva (1990-1991); redactor la revista de literatură „Arhipelag” din Deva. În anul 2002, a primit Diploma de excelenţă în cultură. A colaborat la cele mai importante reviste literare din țară: România literară, Transilvania, Tribuna, Vatra, Orizont, Luceafărul, Ritmuri hunedorene, Ardealul literar şi artistic, Arhipelag. Petrișor Ciorobea a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii hunedorene, a fost un sprijinitor constant al instituțiilor de cultură, un prieten al Bibliotecii Județene”, spune Ioan Sebastian Bara.