Complexul Energetic Hunedoara își va reduce pierderile cu 80% în acest an

Home Economie Complexul Energetic Hunedoara își va reduce pierderile cu 80% în acest an

Complexul Energetic Hunedoara își va reduce pierderile cu 80% în acest an, ajungând la un minus de 169 de milioane de lei, față de rezultatul negativ de 858 de milioane de lei afișat pentru anul trecut, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, aprobat prin hotărâre de Guvern.

Veniturile totale ale societății pentru acest an sunt estimate la 664,7 milioane de lei, iar cheltuielile la 833,9 milioane de lei. Acestea au avut în vedere inclusiv ajutorul de stat în valoare de 198,8 milioane lei, acordat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive Lonea și Lupeni pentru anul 2017, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, remis, vineri, AGERPRES.

„Diminuarea pierderii înregistrate de Complexul Energetic Hunedoara în acest an se datorează în principal schimbării modalității de vânzare a energiei, de pe piața reglementată pe piața liberă. În plus, la nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare, efectele acestora urmând să se simtă și în anii următori„, a declarat ministrul de resort, Toma Petcu, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, la preluarea mandatului, trei companii unde Ministerul Energiei este acționar majoritar aveau pierderi semnificative. După prima jumătate a anului 2017, situația acestora s-a îmbunătățit considerabil.

„Spre exemplu, CE Hunedoara a realizat venituri mai mari cu 14,2%, iar pierderile acestei companii s-au diminuat cu 52,4%. În cazul CE Oltenia, veniturile aferente primului semestru au crescut cu 13,3%, iar compania a raportat un rezultat brut de aproape 325 de milioane de lei”, a continuat oficialul.

Totodată, Compania Națională a Uraniului este încă într-o situație critică, cu venituri pe primele șase luni mai mici cu 38% și un rezultat brut negativ de 30,4 milioane de lei.

„Totuși, Ministerul Energiei a acordat, în acest an, a două tranșă din ajutorul de salvare a CNU, fapt care a contribuit la menținerea activității acestei companii. De asemenea, CNU a încheiat în acest an un contract cu Rezervele Statului pentru livrarea de octoxid de uraniu, ceea că va contribui la creșterea veniturilor companiei și la menținerea activității’, a mai declarat Petcu.

AGERPRES