REPORTAJ / Praga, râuri de bere în Orașul de Aur

Home Reportaj REPORTAJ / Praga, râuri de bere în Orașul de Aur
REPORTAJ / Praga, râuri de bere în Orașul de Aur

Începută în cetatea medievală de la Ceski Krumlov, călătoria noastră în Boemia continuă, într-un mod cât se poate de firesc, cu însăși Capitala elegantei provicii europene, dar și a Cehiei de astăzi, orașul supranumit ”al celor o mie de clopotnițe” sau „orașul de aur”, denumiri consacrate în toate legendele urbane ale  Pragăi.

Trebuie să recunosc că, încă de la bun început am fost frapați de întinderea acestui oraș. Nu e de mirare, pentru că în Europa, doar Londra are o suprafață mai întinsă decât aceasta… La prima vedere, în Praga am întâlnit un oraș medieval clasic, perfect conservat și plin de viață, aflat în mijlocul unui alt oraș, cât se poate de modern, de vibrant și energic. Și pentru că de obicei prima impresie contează, am hotărât că pentru a gusta pe deplin din farmecul orașului, să îl străbatem fie pe jos, fie cu mijloace de transport în comun. Ca să fiu sinceră, cazarea o aveam la un hotel din centru istoric, dar pentru a nu fi tentați să nu ne ținem promisiunea, am parcat mașina în garajul hotelului. Și bine am făcut pentru că una din ispitele Pragăi nu este deloc în concordanță cu statutul de șofer, Praga fiind  după cum se știe Capitala mondială a berii. Staropramen, Krusovice, Gambrinus, Budweiser sunt mărci care nu mai au nevoie de prezentare. Aici, la Praga, ele se pot bea la halbă, fie ea mai mare sau mai mică, la pahar (de asemenea, mai mare sau mai mic), lângă care așezi fără resticții covrigi și pateuri, totul sărat, numai bun de combinat cu  o bere blondă ori brună, roșie sau albă,  filtrată sau nefiltrată, mai strong sau mai soft, după gustul și preferințele fiecăruia. În plus, restaurantele și tavernele din Praga, te îmbie cu mâncarea tradițională apetisantă și nu poți să treci nepăsător pe lângă ele, mai ales că de pe terase, oriunde ți-au arunca privirea, priveliștea este una spectaculoasă.

După puțină odihnă binemeritată și cu bateriile încărcate, pornim în descoperirea Pragăi. Străzi pietruite, clădiri istorice bine conservate, neatinse de trecerea timpului, piețe pline de forfotă, culoare și muzică, magazine cu suveniruri și cristale (evident de… Boemia !), pictori, câtăreți și santimbalci, turiști vorbind în mai toate limbile pământului, fac din orașul vechi (Staro noste) un loc plin de magie în care parcă te aștepți să apară de după colț, cu pelerina-i fluturând în vânt, celebrul vrăjitor Rumburak.

Citadelă a ducilor și mai apoi a regilor Boemiei, Praga istorică este străbătută de Vltava, cu apele sale limpezi pe care alunecă într-o armonie perfectă lebede albe alături de numeroase vase de mici dimensiuni care oferă turiștilor o altă viziune asupra orașului. Numeroase poduri fac legătura între cele două maluri ale Vltavei, dar cel mai celebru este  Podul Carol (Karlův most),  vegheat de undeva de sus, de maiestuosul Castel Praga. Construit de împăratul Carol cel Mare, imensul pod de piatră este străjuit de o parte și de alta de impresionante statui. Este minunat în lumina zilei, dar de-a dreptul magnific în nopțile cu lună. La capetele podului veghează trei turnuri, două la poalele castelului, iar unul – cel mai impresionant și de altfel considerat de specialiști drept cea mai frumoasă clădire civilă în stil gotic din lume – în Orașul Vechi.

Străbătând Podul Carol, te îndrepți spre cartierul Mala Strana, unde Pražský hrad (Castelul Praga) ți se dezvăluie în toată splendoarea. Imensul complex, aflat sub protecția UNESCO, cuprinde Catedrala St. Vitus, Palatul Regal, Golden Lane, biserica St. George și palatul Lobkowicz. Castelul Praga (Pražský hrad) a fost domeniul întemeietorilor orașului, domeniul ducilor, al regilor și împăraților, domeniul castelului din romanul lui Kafka și este și astăzi domeniul care deservește cele mai importante instituții muzeale ale Cehiei, dar și sediul oficial al Președintelui Republicii Cehe.

Dacă orele amiezii te prind în fața Castelului, schimbarea gărzii în sunet de fanfară este o experiență de neuitat. Trecând de punctul de securitate, impus de noile realități europene, Pražský hrad ți se descoperă puțin câte puțin. Cel mai impresionant obiectiv al întegului complex este desigur Catedrala Sf. Vitus, o construcție impresionantă, demnă de cultura și arhitectura europeană, tipică Renașterii. Magnifică la exterior, magnifică în interior, cu ziduri ”dantelate” și cu sculpturi și picturi celebre ale marilor maeștrii ai artei, dar și cu vitralii superbe care redau întregului spațiu un aer diafan, plin de misticism.

De neratat pentru orice turist ce vine aici este și Strada de aur sau Golden Lane, străjuită de case mici, viu colorate, care se spune că în timpurile străvechi au fost locuite de numeroși alchimiști care încercau să obțină aur prin diverse metode. Poate că le-a ieșit sau poate că nu, dar cert este faptul că străduța și-a păstrat (re)numele, iar casele “vrăjitorilor” au devenit astăzi adăpost pentru numeroase buticuri cochete, în care poți achiziționa fel de fel de suveniruri.

Dealul Petrin oferă o panoramă superbă asupra orașului, dar nu avem prea mult timp să o admirăm pentru că pașii ni se îndreaptă spre un alt obiectiv turistic pe care nu ai voie să-l ratezi dacă vizitezi Praga:  Mănăstirea Strahov.

Aflată pe o străduță pietruită, străjuită de numeroase clădiri istorice, Mănăstirea Strahov găzduiește între zidurile sale Bazilica Sfintei Fecioare Maria, o clădire care adăposteşte o frumoasă bibliotecă dar și o inedită galerie de artă. Datând din anul 1138, Mănăstirea Strahov a cunoscut o istorie zbuciumată. A fost martoră a multor războaie, a fost distrusă și reconstruită, jefuită de nenumărate ori, a fost închisă de către comuniști dar rezistat și și-a păstrat identitatea fiind nu numai un lăcaș de rugăciune ci și un activ centru cultural. Biblioteca mănăstirii este de-a dreptul impresionantă, adăpostind cărți de o valoare inestimabilă. Dar dincolo de toate acestea, toate ghidurile turistice ne informează că Mănăstirea Strahov este recunoscută ca fiind păstratoare a rețetelor de fabricare a celei mai bune beri din Praga, unii fiind de părere că berea de Strahov fiind chiar cea mai bună din lume.

Cu o astfel de reclamă, tentația de a gusta un pahar din celebra bere mănăstirească de Strahov este irezistibilă. Și, trebuie să recunosc, cu mâna pe inimă, că bere ca aici, la Mănăstirea Strahov, nu am băut niciunde, indiferent pe ce meleaguri ale lumii ne-au fost purtați pașii. Drept pentru care certific, asemeni milioanelor de turiști care încearcă anual această experiență, că Praga este, cu adevărat, Capitala Mondială a Berii.

Evident, ceva mai veseli decât la venire, ne îndreptăm în periplul nostru turistic la Praga, spre Cartierul Evreiesc. Aici tronează două figuri marcante identificate cu această zonă a orașului: Franz Kafka, celebrul scriitor și misticul humunculus Golem, creație a lui Jehuda ben Bezalel, cunoscut drept Rabinul Löw. Se spune că în podul de la Sinagoga Veche stă ascuns Golemul, creatură din lut căruia un rabin, stăpân al unor vechi și de mult uitate cuvinte magice, i-a dat viață cu scopul de a proteja pe timp de noapte cartierul locuit de evrei.

Cât despre scriitorul Kafka, vorbitor de limbă germană și evreu la origini, cu o viziune a absurdului greu de înțeles, ales mai  atunci când locuiești în eclecticul oraș Praga, acesta este în prezent cel mai venerat scriitor ceh. Și lumea și orașul care l-au rănit cândva sunt acum, mai mult ca oricând, ale lui. Dovadă stau numeroasele statui care-l reprezintă în diverse ipostaze sau cozile interminabile de turiști dornici să viziteze casa unde acesta a suferit și unde și-a transpus genial această suferință în romanele sale memorabile: ”Castelul” sau ”Procesul” ș.a.

Cât despre Orașul Nou (Nove Mesto), nu se poate să vi în Praga și să nu treci prin Piața Wenceslas , centrul principal al orașului modern, înconjurat de magazine, cinematografe, hoteluri, restaurante și cafenele.  Aici, în această piață, cehii au scris istoria, mai întâi în anul 1969 când un student ceh și-a dat foc în semn de protest față de Tratatul de la Varșovia, iar mai apoi în noiembrie 1989, când ”Revoluția de Catifea” a pus capăt regimului comunist, aducându-l în atenția lumii pe liderul politic Vaclav Havel.

Tot aici, turiștii pot vedea splendorile arhitectonice din Piața Carol, cu Primăria Pragăi, cu Casa Faust sau ciudata Casă Dansatoare, dedicată moștrilor sacri ai stepului: Ginger Rogers și Fred Astaire. Iubitori ai artelor, ai culturii și ai muzicii, cehii au dedicat de altfel multe din obiectivele lor turistice unor artiști celebri, dincolo de cei enumerați mai sus regăsindu-se și ”Zidul lui Lenon”, un loc de pelerinaj pentru toți iubitorii rockului, ai Beatles-ului și ai lui John Lenon.

Ar mai fi multe de văzut, de descoperit sau de scris, dar vă încurajez să faceți personal efortul de a vizita Praga. Pentru că Praga este cu adevărat o Capitală Magică a Europei !