Vicepremierul Marcel Ciolacu preia interimatul portofoliului de ministru al Apărării

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul prin care vicepremierul Marcel Ciolacu preia ca interimar funcția de ministru al Apărării.

Șeful statului a semnat și decretul cu vacantarea funcției prin demisia lui Adrian Țuțuianu.

Marți, Adrian Țuțuianu a anunțat că demisionează de la conducerea Ministerului Apărării, invocând „proasta comunicare” pe subiectul plății sumelor aferente soldelor/ salariilor militarilor.

Primul Ministru Mihai Tudose i-a acceptat demisia și ulterior a precizat că nu sunt probleme la bugetul de stat, că sunt bani în toate ministerele și că Guvernul urmează să facă o rectificare pozitivă.

Șeful Guvernului a explicat și de la ce a plecat „nebunia” în privința plății salariilor militare.

„Ministerul de Finanțe a spus că acolo ceva se întâmplă greșit. Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu este normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, că este o plată în avans și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la sfârșitul lunii. Și de aici încolo unii au înțeles altceva”, a arătat Tudose.

Ministerul Apărării a anunțat, marți, că a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/ salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, în condițiile în care până în acest moment nu a fost făcută rectificarea bugetară pe acest an. Totodată, s-a menționat că între 21 și 25 septembrie va fi făcută plata sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului și ale angajatului și a impozitului pe venit.

De asemenea, preciza ministerul, s-a dispus „efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)”.

AGERPRES