Campanie pro vaccinare în școlile hunedorene, la început de an școlar

Home Educație Campanie pro vaccinare în școlile hunedorene, la început de an școlar

DSP Hunedoara informează, prin intermediul unui comunicat de presă prmit la redacție, că la începutul  anului şcolar , dupa o vacanta binemeritata , in toate unitatile scolare se  efectueaza triajul epidemilogic al preşcolarilor şi elevilor. Acest lucru  se desfăşoara  de către reţeaua medicilor şcolari (formată în judeţul Hunedoara din 21 medici), cât şi de medicii de familie care în zonele în care  nu există medici şcolari, asigură supravegherea stării de sănătate a copiilor şi a adolescenţilor din colectivităţile şcolare.

Pentru a menţine o stare de sănătate corespunzătoare în colectivităţile de copii  şi tineri, sfătuim părinţii ca la începutul anului şcolar, cât şi pe parcursul  acestuia, dacă copilul prezintă semne şi simptome de boală acută infecţioasă şi/sau parazitară (febră, dureri abdominale, dureri musculare, cefalee, stare generala alterata, roşeaţă la nivelul tegumentelor, semne de  grataj, agitaţie) să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea unui diagnostic şi efectuarea unui tratament adecvat.

Pentru prevenirea aparitiei unor boli acute infecţioase cea mai buna metoda este vaccinarea.

Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări ale secolului 20 în domeniul sănătății publice. Vaccinarea este una dintre cele mai sigure interventii medicale disponibile in acest moment. In unele cazuri pot aparea reactii adverse usoare cum ar fi febra sau inrosirea si umflarea usoara a locului unde s-a facut vaccinul. Acestea sunt doar mici inconveniente in comparatie cu riscurile si complicatiile asociate bolii.

Din 1979, variola a fost eradicată la nivel mondial.Poliomielita paralitică a fost eliminată din foarte multe tari din lume, dar nu eradicata.

Cu ajutorul programelor de vaccinare, ne protejam copiii împotriva bolilor care le ar putea provoca probleme de sănătate întreaga viață sau chiar moartea.

RATE MARI DE VACCINARE = RATE SCĂZUTE DE ÎMBOLNĂVIRE

Rujeola  (pojarul) este o boala infectioasa cu contagiozitate crescuta (cu cale de transmitere aeriana), ce duce deseori la complicatii precum: encefalita, pneumonia sau otita. Diareea severa si deshidratarea secundara, orbirea sunt alte complicatii si respectiv sechele ale rujeolei.

Vaccinul te protejeaza si elimina riscul de a face forme severe ale bolii, complicatii sau deces care pot aparea o data ce esti infectat. Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti, ne atentioneaza din 22.09.2016 ca pe teritoriul Romaniei au aparut focare de rujeola, mai ales in comunitati cu acoperiri vaccinale suboptimale.

Vaccinarea ROR se realizeaza la medicii de familie si este importanta pentru ca protejeaza impotriva bolilor: Rujeola, Rubeola si Oreion. Un rol important in mobilizarea si informarea populatiei il au SPLAS-urile de la nivelul Primariilor prin asistentii comunitari si mediatorii rromi.

Vaccinarea este un drept al fiecarui copil, importanta atat pentru sanatatea actuala cat si viitoare.

In situatie epidemica se face o vaccinare suplimentara la 9–11 luni si se continua cu schema normala de vaccinare, la 12 luni si 5 ani. Recuperarea se realizeaza tot la medicul de familie.

Vaccinarea este singura metodă prin care putem preveni.

De ce să lăsăm un copil să sufere?

E suficient ca un copil nevaccinat să capete boala si s-o transmită la nevaccinaţi.

Vaccinarea îţi poate proteja copilul pentru întreaga viaţă.

Protejează viaţa copilului tău!

Mergi la medicul de familie pentru a-ţi vaccina gratuit copilul!