Comunicat de presă / Liga Pensionarilor Mineri ”Valea Jiului” Petroșani

Home Economie Comunicat de presă / Liga Pensionarilor Mineri ”Valea Jiului” Petroșani
Comunicat de presă / Liga Pensionarilor Mineri ”Valea Jiului” Petroșani

Liga Pensionarilor Mineri ”Valea Jiului”, cu sediul în Petroșani, organizație reprezentativă a pensionarilor mineri de la nivelul Văii Jiului, aduce la cunoștința membrilor săi, dar și la cunoștința tuturor celor interesați, că în ultima perioadă de timp, conducerea LPMVJ a avut, atât la Petroșani, cât și la București, o serie de întâlniri cu factori responsabili de la nivel parlamentar, guvernamental și administrativ, pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă pensionarii mineri din Valea Jiului.

După cum se cunoaște, prin medierea președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor ”Meridian”, dl. Ion Popescu, conducerea Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului (prin președintele asociației, dl. Ion Hortopan primvicepreședinte, dl. Crăciunescu Barbone), împreună cu primarii Văii Jiului și lideri ai sindicatului miner reprezentativ din cadrul CEH au avut o importantă întrevedere cu ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu.

În cadrul acestei întâlniri, s-au ridicat următoarele probleme:

  • Necesitatea imperativă de abrogare a Hotărârii de Guvern 291 din 2017, care a dat peste cap recalcularea pensiilor pentru pensionarii mineri care au ieșit din sistem înainte de 2011 și necesitatea adoptării unor soluții legislative prin care pensiile acestora să fie corelate cu cele ale celorlalte categorii de pensionari din minerit, așa cum prevede Legea 155/2016;
  • Posibilitatea transferului gratuităților la energie de care beneficiază în prezent toți pensionarii din sectorul minier, în baza drepturilor câștigate în august 1977, de la Ministerul Energiei la Ministerul Muncii, astfel încât valoarea acestor drepturi să se regăsească direct pe cuponul de pensie, așa cum se procedează, pentru situații similare, în toate statele Uniunii Europene;
  • Diverse alte probleme cu care se confruntă pensionarii din România.

Informăm de asemenea că, potrivit președintelui Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului, dl Ion Hortopan, responsabilii din Ministerul Muncii au dat asigurări că se caută soluții pentru realizarea acestor doleanțe ale pensionarilor mineri din România, în special a celor din Valea Jiului și din județul Hunedoara.

Pe această cale, Liga Pensionarilor Mineri din Valea Jiului mulțumește domnului Ion Popescu (președintele Confederației Naționale Sindicale Meridian) pentru sprijn, mulțumește primarilor din Valea Jiului pentru interes și susținere, precum și ministrului Muncii, d-na Lia Olguț Vasilescu pentru preocupările arătate față de problemele pensionarilor din Valea Jiului. Mulțumiri se cuvin de asemenea și deputatului hunedorean Laurențiu Nistor pentru interesul constant manifestat față de problemele pensionarilor mineri.

În altă ordine de idei, informăm pensionarii din Valea Jiului că, începând din luna septembrie 2017, directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara, dl. Cătălin Florin Olaru va susține audiențe la sediul din Petroșani al Casei de Pensii, în clădirea Casei de Cultură a Sindciatelor din municipiul Petroșani. Audiențele vor avea loc în prima și a treia zi de joi a fiecărei luni, între orele 10-14.

ing. Ion Hortopan –   Președinte

Ion Aurel Titel – Purtător de cuvânt