Artistul fotograf Francisc Nemeth, aprecieri cu majuscule la expoziția personală de la Várpalota (Ungaria)

Home Cultură Artistul fotograf Francisc Nemeth, aprecieri cu majuscule la expoziția personală de la Várpalota (Ungaria)
Artistul fotograf Francisc Nemeth, aprecieri cu majuscule la expoziția personală de la Várpalota (Ungaria)

Așa cum vă informam cu ceva vreme în urmă, artistul fotograf Francisc Nemeth din Vulcan a fost invitat, anul acesta să participe la manifestările culturale organizate în orașul Várpalota din Ungaria, localitate înfrățită cu municipiul Petroșani, pentru a expune o parte din remarcabilele sale lucrări de artă fotografică.

Invitația a venit din partea Asociației pentru Păstrarea Tradițiilor Minerești și a Consiliului Local din orașul Várpalota. Mai exact, vicepreședintele asociației sus amintite, Petrovics László, este cel care a deschis această oportunitate după ce, în cursul anului trecut, aflat la Petroșani pentru a vernisa o expoziție de fotografii la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani, cu imagini reprezentative din orașul Várpalota, a avut ocazia de a vizita și expoziția personală deschisă la vremea respectivă de Francisc Nemeth, cu tema ”Vulcan. Cronică în imagini”, de la Cinematograful din Vulcan.

Expoziția maestrului Nemeth la Várpalota, intitulată ”Nyomok az Árnyékban” – ”Urme în Umbre”, a fost vernisată la începutul lunii septembrie, cu ocazia Zilelor orașului Várpalota (care coincid și cu marcarea Zilei Minerului în Ungaria), iar ea va rămâne deschisă publicului în sala de festivități a cetății Thury până la data de 20 septembrie a.c.

Revenit acasă, după vernisaj, maestrul Francisc Nemeth apreciază că această nouă experiență culturală a fost una – cum altfel ? – foarte bine primită de publicul iubitor de artă și fotografie din orașul ungar. ”A fost o nouă experiență pentru mine. Personal am fost foarte bine primit și găzduit acolo. Eu însă nu am lucrat la mină și, din păcate, nu am imagini din subteran. Am o singură lucrare artistică cu mineri, intitulată ”Satisfacții”, lucrare care a fost expusă și premiată la multe expoziții în țară și în lume. La Várpalota, această lucrare am montat-o prima pe simeză. Valoarea artistică în ansamblu a expoziției a primit aprecieri cu majuscule din partea publicului și organizatorilor, care m-au impresionat atât de mult cu fraze laudative, încât cu greu am putut rosti, la rândul meu, câteva fraze de mulțumire”, spune, încă sub imperiul emoțiilor trăite în Ungaria, Francisc Nemeth. 

La vernisajul din Várpalota cuvântul de salut, prezentarea autorului  expoziției și aprecieri privind exponatele prezentate au fost făcute de viceprimarul localtății, Katona Csaba, iar o prezentare critică foarte documentată a autorului și expoziției a fost făcută, de asemenea, de Petrovics László  – vicepreședintele Asociației pentru Păstrarea Tradițiilor Minerești, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului și Conservarea Arhitecurii Tradiționale din Várpalota. În cadrul evenimentului cultural de la Cetatea Thury, au mai susținut recitaluri atistice, Krausz Anna (recital de versuri) și Dunai László (recital de chitară clasică).

Artistul vulcănean Francisc Nemeth a prezentat în ”personala” de la Várpalota, 40 de tablouri mărite expuse în sala mare de festivități a muzeului Thury. ”M-a bucurat enorm prezența la vernisaj a fostului meu coleg de la ”Fotoclubul Electron Vulcan”, domnul Kokos Kálmán, care a venit special de la Győr să mă onoreze cu prezența la vernisaj. M-am bucurat și de faptul că a fost prezent și un grup de turiști din Petroșani, care au făcut un popas la Várpalota în drum spre lacul Balaton și, de aici, spre Budapesta, cărora le mulțumesc pentru amabilitatea cu care m-au primit în grupul lor, aducându-mă acasă”, ne-a mai mărturisit artistul Francisc Nemeth.

Următoarea expoziție personală a artistului fotograf vulcănean Francisc Nemeth va avea loc, în luna octombrie, la Oradea.